Ομιλία στην Συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα.
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.
Συνεχίστηκε την Τέταρτη 30 Ιούνιου, για δεύτερη ημέρα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Στην συνεδρίαση συμμετείχε και τοποθετήθηκε επί του νομοσχεδίου, ο Βουλευτής της Ν.Δ. του νομού Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας.
Η ομιλία του κ. Τσιάρα έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
είναι γεγονός πως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο συνιστά κορυφαία μεταρρύθμιση για ζητήματα, που αφορούν στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Και δεν χωράει καμιά αμφιβολία για την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης. Συνεπώς δεν είναι ωφέλιμο, ούτε υπηρετούμε σωστά τον ρόλο μας προς την κοινωνία, εάν περιοριστούμε κατά την σημερινή συζήτηση σε μια λογική αρνήσεων και μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων. Γιατί αυτό έχει μεγάλη σημασία. Να ψάξουμε και να καταγράψουμε γιατί φτάσαμε ως εδώ. Να κρίνουμε, τι μπορεί να συμβεί μέσα από αυτές τις επικείμενες αλλαγές και να δούμε εάν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ή άλλες προτάσεις.
Η σημερινή κατάσταση στο ασφαλιστικό, οφείλεται κυρίως στους δυο πόλους, πάνω στους οποίους εδώ και πολλά χρόνια στηρίζεται το πολιτικό μας σύστημα. Τον λαϊκισμό και το πολιτικό κόστος, που δυστυχώς δεν αφήναν κανένα περιθώριο διαρθρωτικών αλλαγών όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμα και όταν βλέπαμε, πως κάποια πράγματα, που έπρεπε να κάνουμε σε μια χρονική στιγμή ήταν εξαιρετικά αναγκαία. Πως λοιπόν θα πειστεί η ελληνική κοινωνία σήμερα, κύριε Υπουργέ, από το πολιτικό σύστημα συνολικότερα, όταν με ένα νόμο ερχόμαστε να αλλάξουμε, ό, τι για χρόνια προγραμμάτιζε η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών για το υπόλοιπο της ζωής τους; Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά πειστικοί. Γιατί έχουμε φτάσει πλέον σε ένα σημειο, που η Κυβέρνηση κρίνεται για τις πολιτικές της πρωτοβουλίες αλλά ταυτόχρονα κρίνεται και το σύνολο του πολιτικού συστήματος για την αξιοπιστία του.
Από την καθημερινή μας επαφή με τους πολίτες εισπράττουμε ένα μόνιμο ερώτημα. Αν διασφαλίζεται η απόδοση των συντάξεων τους στο μέλλον και εάν θα πρέπει να συνεχίζουν πληρώνουν το ασφαλιστικό τους ταμείο ή όχι; Και είναι εξαιρετικά κρίσιμο να απαντήσετε με σαφήνεια, κύριε Υπουργέ και κύριε Υφυπουργέ, σε αυτό το ερώτημα. Διαφορετικά, αυτό που κυριαρχεί ως αίσθηση στους πολίτες, μέσα από τη προσπάθεια που γίνεται για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, είναι ότι δηλαδή βαδίζουμε χωρίς πυξίδα, χωρίς συγκεκριμένο προγραμματισμό και κινδυνεύει να μετατραπεί σε απόλυτη πεποίθηση. Σε συγκεκριμένο βάθος χρόνου θα έχουν μεν λυθεί ορισμένα προβλήματα, αλλά κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σήμερα, ποιο θα είναι το μέλλον του ασφαλιστικού μας συστήματος. Όπως όλοι σημειώνουν, είναι πολύ πιθανό οι νέοι εργαζόμενοι του σήμερα, ίσως να μη έχουν δικαίωμα στην σύνταξη του μέλλοντός τους.
Και το λέω αυτό, καθώς έχω την αίσθηση ότι ο τρόπος που χειριστήκατε το ζήτημα όλο αυτό τον καιρό, δυστυχώς δεν βοήθησε καθόλου. Σε όλη την διαδρομή έως σήμερα υπήρξε λάθος χειρισμός από την πλευρά του Υπουργείου. Τα τρία «δεν» που ήταν οχυρό, και για τον κύριο Πρωθυπουργό προεκλογικά και για εσάς κύριε Υπουργέ μετεκλογικά, από την πρώτη συζήτηση ανοίγματος του ασφαλιστικού, σε εποχή προ του μνημονίου, εγκαταλείφτηκαν. Στη συνεχεία οι διαρροές για κάποια μαχητά σημεία του μνημονίου, που αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση συζήτησης, δημιούργησαν σύγχυση και πανικό στους πολίτες και αποτέλεσαν αφορμή εκμετάλλευσης.
Κύριε Υπουργέ, το επιχείρημα, που ακούγεται σχεδόν από όλους τους συναδέλφους, που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση, είναι πως απουσιάζουν τα αναπτυξιακά κίνητρα. Κίνητρα, που θα επιτρέψουν την εισροή επιπλέων πόρων στο σύστημα και θα εγγυηθούν την διάσωση της κοινωνικής ασφάλισης. Τα μέτρα, που παρουσιάζεται στο νομοσχεδίο, το μόνο που καταφέρνουν, είναι να μετατρέψουν στην ουσία τους πολίτες, τους εργαζόμενους σε χρηματοδότες των ασφαλιστικών ταμείων.
Σε αυτά τα πλαίσια ένας σημαντικός τρόπος για να μπούμε σ΄ ένα δρόμο εξυγίανσης των ασφαλιστικών ταμείων είναι, επιτέλους, να δημιουργήσουμε μια ενιαία πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν δεν κάνουμε μια τολμηρή επιλογή, που να αφορά στη ίδρυση ενός φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπου όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα προστρέχουν σε αυτόν για να αγοράσουν φθηνές, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, με σημαντική οικονομία κλίμακος, καμία πρόοδος δεν πρόκειται να υπάρξει. Όσο κι να κάνετε μία σοβαρή προσπάθεια ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφισης, που ξεκίνησε πιλοτικά, στο σύνολο της, δεν μπορεί να ελεγχθεί με αυτό τον τρόπο.
Αυτή λοιπόν είναι η πραγματικότητα, που μας οδήγησε στην σημερινή κατάσταση που μας αναγκάζει σήμερα σε πολύ σκληρές επιλογές. Η αύξηση της απασχόλησης, η μείωση των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής και βεβαίως η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων προφανώς είναι επιλογές, που θα μπορούσαν σ’ ένα μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό να βοηθήσουν το ασφαλιστικό μας σύστημα. Ελπίζω ότι η προσπάθεια που κάνετε να έχει αποτέλεσμα. Σε διαφορετική περίπτωση οι Έλληνες πολίτες θα αντιμετωπίσουν σωρεία επιπλέον δυσάρεστων εκπλήξεων. Απολαμβάνοντας μιας σύνταξης, που θα μοιάζει με επίδομα. Χωρίς την εγγύηση του Κράτους. Με τον μεγάλο κίνδυνο της «αδυναμίας» των ασφαλιστικών ταμείων.
Εμείς ως Ν.Δ. έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση και πιστεύουμε, πως ναι βεβαίως υπάρχει πρόβλημα, όμως υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να προσεγγισθεί και να αντιμετωπισθεί, ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους Έλληνες πολίτες.
Σας ευχαριστώ.»