Ομιλία στην Συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την Αναμόρφωση του Ε.Σ.Υ..
Ομιλία στην Συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την Αναμόρφωση του Ε.Σ.Υ..
Συνεχίστηκε την Τέταρτη 14 Ιούλιου, για δεύτερη ημέρα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στην συνεδρίαση συμμετείχε και τοποθετήθηκε επί του νομοσχεδίου, ο Βουλευτής της Ν.Δ. του νομού Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας.
Η ομιλία του κ. Τσιάρα έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
δεύτερη ημέρα συζήτησης, του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και οφείλω να καταλήξω, σε δύο πολύ συγκεκριμένες διαπιστώσεις.
Η πρώτη διαπίστωση, έχει να κάνει, με το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, κατά κύριο λόγο αφιέρωσαν το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας τους, σε μια ιστορική αναδρομή, του Εθνικού Συστήματος Υγείας και μιλήσανε ελάχιστα για το νομοσχέδιο. Ερώτημα. Συνιστά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενδεχομένως, μια σημαντική αλλαγή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας; Δεν φαντάζομαι, ότι υπάρχει κανείς, σ’ αυτή την αίθουσα, ο οποίος να υποστηρίζει μια τέτοια άποψη.
Δεύτερη διαπίστωση. Τόσο η κυρία Υπουργός και περισσότερο κυρία Υφυπουργός, προσπαθήσανε μέσα από μια τακτική προσέγγισης, περισσότερο προγραμματικών δηλώσεων, παρά ουσίας και αντιμετώπισης, των προβλημάτων στο χώρο της υγείας, να μας πείσουν, ότι εδώ επιχειρείται μία πολύ σοβαρή μεταρρύθμιση. Επαναδιατυπώνω το ίδιο ερώτημα, έναντι των συναδέλφων. Είναι δυνατόν, να θεωρείται μεταρρύθμιση, ένα νομοσχέδιο, το οποίο όταν κατετίθετο, με την αντίστοιχη μορφή, επί των ημερών της κυβέρνησης της Ν.Δ., η τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση και σήμερα κυβέρνηση, σχεδόν σύσσωμη, μιλούσε για ένα νομοσχέδιο «μωσαϊκό» ή ένα νομοσχέδιο «κουρελού», κακοποιητικό, που προσέγγιζε πολλά και διαφορετικά ζητήματα, προσπαθώντας να δώσει λύσεις.
Εγώ, δεν μπαίνω σ’ αυτή τη λογική, το ξεκαθαρίζω. Γιατί, προφανώς, τα προβλήματα υπάρχουν, τα προβλήματα τρέχουν και κάποια στιγμή, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην ουσία του. Εάν βεβαίως θέλουμε να είμαστε ελάχιστα σοβαροί, μέσα από τον ρόλο μας και μέσα από αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε, καθώς, καλώς ή κακώς εκπέμπουμε και ένα παιδαγωγικό μήνυμα προς την κοινωνία. Και το πρόβλημα, στην ουσία του κυρία Υπουργέ, δεν αντιμετωπίζεται, ούτε μ’ αυτό το νομοσχέδιο, ούτε με ευχολόγια, ούτε με ατάκες, ούτε πολύ περισσότερο με ομιλίες προγραμματικών δηλώσεων. Σας είχα επισημάνει πρόσφατα, συζητώντας την Επίκαιρη Ερώτηση μου για τις νοσοκομειακές προμήθειες, πως δεν θα έπρεπε να σταθούμε, σε μια επικοινωνιακή πρακτική, στα θέματα υγείας.
Κανείς, μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα του δημοσίου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αν λοιπόν, θέλουμε να προασπίσουμε αυτό το δημόσιο χαρακτήρα, να υπερασπιστούμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ήρθε η στιγμή να αποφασίσουμε τολμηρές αλλαγές. Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, μπορεί σ’ ένα μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, να τονώσει την συνολική παρουσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στην πραγματικότητα όμως, και σας το επεσήμανα και κατά την δημόσια διαβούλευση, θα διογκώσει 100% τα χρέη. Ξέρουμε την κατάσταση, που βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι σχεδόν αδύνατο, να γίνουν οι καλοί πελάτες, του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Αν θέλουμε λοιπόν να κάνουμε μια τομή αυτή την εποχή, είναι να δημιουργήσουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ένας ενιαίος Πρωτοβάθμιος Φορέας Υγείας, που θα λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θα επιτρέπει σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία να αγοράζουν τις υπηρεσίες του σε ευνοϊκές τιμές για τα ίδια, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για τον μηδενισμό του χρέους στην Υγεία. Το έλεγα και στην προηγούμενη κυβέρνηση, ως Βουλευτής της κυβερνητικής τότε Πλειοψηφίας, εξακολουθώ να το λέω και προς εσάς κυρία Υπουργέ. Χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κανένα βήμα δεν πρόκειται να γίνει ουσιαστικό, όσες αλλαγές και αν επιχειρήσετε, όσες νομοθετικές ρυθμίσεις και αν φέρετε.
Η οποιαδήποτε επιχειρούμενη αλλαγή από μόνη της δεν πρόκειται να φέρει καλύτερες ημέρες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δυστυχώς έχουν καλλιεργηθεί, αντιλήψεις και νοοτροπίες, έχουν γαλουχηθεί συμπεριφορές εδώ και πολλά χρόνια, μέσα στο ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που οποιαδήποτε, επαναλαμβάνω, προσπάθεια με τη μορφή του ευχολογίου ή της επιθυμίας γενικότερα, δεν πρόκειται να έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Αντιλαμβάνομαι κυρία Υπουργέ, ότι θέλετε να δώσετε το μέτρο. Το μέτρο αυτό, όμως, δυστυχώς, δεν δίνεται και από τους συναδέλφους της κυβερνητικής παράταξης. Θέλω να σας πω πολύ απλά, ότι η δική σας προσπάθεια, την οποία την καταγράφω ως ειλικρινή, ως θετική, ως πραγματική, δεν έχει την υποστήριξη του συνόλου, όχι απλά και μόνο του πολιτικού κόσμου, αλλά γενικώς όλου αυτού του συστήματος που λειτουργεί γύρω από την υγεία. Εδώ είναι προφανώς, το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Το ότι το ΕΣΥ κατέρρευσε το 2009, όπως άκουσα τον Εισηγητή της Πλειοψηφίας, κάποια στιγμή, δεν φαντάζομαι να οφείλετε στις επιλογές μιας κυβέρνησης ή να έγινε με έναν μαγικό τρόπο. Αυτό έγινε σταδιακά. Το ΕΣΥ υπηρέτησε το ρόλο του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από το 1984 και μετά, αλλά από εκεί και πέρα, οι αναγκαίες παρεμβάσεις δεν έγιναν ποτέ. Η ατολμία της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας, κυβέρνησης, ήταν τέτοια, που να μη δέχεται και να μην υιοθετεί ούτε προτάσεις, όπως αυτές του Αλέκου Παπαδόπουλου σε μία προηγούμενη κυβερνητική θητεία της σημερινής κυβέρνησης.
Άρα, λοιπόν, ας μη λέμε μεγάλα λόγια και ας κοιτάξουμε πως μικρά πράγματα μπορούμε να τα βελτιώσουμε, προσπαθώντας για σοβαρές και σημαντικές αλλαγές που θα δώσουν βιωσιμότητα στο ΕΣΥ. Επιτέλους, βλέπετε ότι εδώ υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα. Μόλις χθες, ο Εισαγγελέας επενέβη για το θέμα των προμηθειών. Δηλαδή, όλα αυτά πρέπει να τα αφήνουμε σε μια δεύτερη μοίρα; Όσο και αν έφταιγαν προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτή τη στιγμή πολιτική εξουσία είναι η σημερινή κυβέρνηση. Αρμόδια στο Υπουργείο είστε εσείς κυρία Υπουργέ. Και βέβαια όλοι κρινόμαστε από αυτό που κάνουμε ή και από αυτό που δεν κάνουμε. Αυτό που οφείλουμε σήμερα να πράξουμε, εκφράζεται συνήθως μέσω των προσώπων, που είναι σε συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις. Οι πολιτικές επιλογές και αποφάσεις είναι δικές σας. Γι’ αυτό και μόνο θα κριθείτε. Εμείς καλοπροαίρετα στεκόμαστε απέναντι σας. Υπάρχουν πολλά θετικά άρθρα, όπως π.χ. το να δοθούν κίνητρα για την κάλυψη των αναγκών στην περιφέρεια. Ήταν μια πρόταση, την οποία έκανα και εγώ στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας, και σας είπα χθες χαριτολογώντας «ότι είναι και μικρά αυτά τα κίνητρα, πρέπει να δώσουμε πολύ μεγαλύτερα». Είναι μια επιλογή σας, την οποία επικροτώ 100%. Εξίσου καλή είναι και η ρύθμιση για τους επικουρικούς γιατρούς, όπως επίσης και σας τόνισα στην διαβούλευση. Ωστόσο γιατρούς πρέπει να προσλάβουμε. Γιατί δεν είναι ουσιαστικό να μείνουμε σε μια λογική, που υιοθετήθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό σε πρότερο διάστημα, με αποτέλεσμα να καλύπτουμε τις ανάγκες με επικουρικούς γιατρούς. Γιατρούς, λοιπόν, ξαναλέω πρέπει να προσλάβουμε.
Πρέπει τέλος να εκπέμψουμε και ένα σήμα σοβαρότητας μέσα από μια νέα παιδεία που θα περάσουμε και σε όλον αυτόν τον κόσμο. Κάποιοι με ηρωισμό υπηρετούν το ρόλο τους στο ΕΣΥ, οι περισσότεροι, όμως, είναι στην απέναντι μεριά και πρέπει να δούμε πώς θα τους φέρουμε στην πλευρά του να υπηρετούν πραγματικά τον άνθρωπο, τις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας. Αυτός είναι ο σημαντικότερος στόχος. Αυτό θα έπρεπε να οριοθετήσετε ως προτεραιότητα στις όποιες επιλογές σας. Να δουλέψει προσαρμοσμένα στο σήμερα το ΕΣΥ και να κάνουμε όλους τους λειτουργούς τους να πιστέψουν στον πραγματικό τους ρόλο.
Σας ευχαριστώ.»