Ερώτηση για την Μείωση του ΦΠΑ στα Βασικά Είδη Διατροφής και στα Είδη Πλατιάς Λαϊκής Κατανάλωσης.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΙΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΠΛΑΤΙΑΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ.
Τα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών για περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και την ενδεχόμενη δυνατότητα μείωσης του συντελεστή στα βασικά ειδή διατροφής, ζήτα να πληροφορηθεί ο Βουλευτής του νομού της Ν.Δ., κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, με σχετική ερώτηση του προς τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Τσιάρα, έτσι όπως κατατέθηκε στην Βουλή, έχει ως εξής:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, κον. ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΘΕΜΑ: «Μείωση συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα βασικά είδη διατροφής».
Από τις αρχές του χρόνου με δυο διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ, η χώρα έφτασε να έχει από τους υψηλότερους συντελεστές, ανάμεσα στις χώρες τις Ε.Ε., με την Δανία και την Σουηδία να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Την ίδια στιγμή 14 χώρες της Ε.Ε. διατηρούν μονοψήφιο ποσοστό ΦΠΑ για είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα, με τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης να έχουν ποσοστό από 4% έως 6%, ενώ άλλες 4 χώρες έχουν μηδενικό συντελεστή, όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος.
Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις, ειδικά κατά 2 μονάδες στα προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του προϋπολογισμού των νοικοκυριών, τα οποία δέχθηκαν μεγάλα εισοδηματικά πλήγματα. Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου, η μέση επιβάρυνση ενός νοικοκυριού, από τις αυξήσεις του ΦΠΑ από την αρχή του έτους, υπολογίζεται σε 60 ευρώ μηνιαίως, ενώ εάν συνυπολογιστεί και η επιβολή όλων των φόρων από τον Ιανουάριο, τότε η επιβάρυνση αγγίζει έως και τα 1500 ευρώ το χρόνο.
Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα και αναφορές των Μ.Μ.Ε., τα οποία δεν διαψεύδονται από την κυβέρνηση, κάνουν λόγο για μεταφορά από το 2011 του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών αυξημένης ζήτησης, που σήμερα βρίσκονται στο χαμηλό συντελεστή, στο υψηλό συντελεστή του 23%. Γεγονός που είναι βέβαιο, πως θα εντείνει ακόμη περισσότερο την πίεση της ακρίβειας και προς τα νοικοκυριά αλλά και προς τις επιχειρήσεις.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
- Σχεδιάζεται από την κυβέρνηση περαιτέρω αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, που σχετίζονται με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των έκτακτων οικονομικών μέτρων;
- Μελετάται η δυνατότητα μεταφοράς προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως βασικά είδη διατροφής, στον χαμηλό συντελεστή του 5,5%;»