Ερώτηση για την Κατάργηση του Μαθήματος Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας.
Ερώτηση για την Κατάργηση του Μαθήματος Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας.
Να ξεκαθαρίσει απόλυτα τις προθέσεις του Υπουργείου για το μέλλον της διδασκαλίας του μαθήματος της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ζήτησε ο Βουλευτής του νομού της Ν.Δ., κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, με σχετική ερώτηση του προς την αρμόδια Υπουργό, κα. Άννα Διαμαντοπούλου. Μετά από δημοσιεύματα, που ήθελαν την κατάργηση του μαθήματος και την αντικατάστασή του από άλλο με πιο Ευρωπαϊκό προσανατολισμό ο κ. Τσιάρας αξιώνει τις άμεσες απαντήσεις της υπουργού Παιδείας, κας Άννας Διαμαντοπούλου, ώστε να σταματήσει η σχετική παραφιλολογία, που εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακούς σκοπούς.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Τσιάρα, όπως κατατέθηκε στην Βουλή έχει ως εξής:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, κα. ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.
ΘΕΜΑ: «Κατάργηση και αντικατάσταση του μαθήματος Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας».
Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μια συνεχόμενη διαρροή πληροφοριών, που αναφέρονται στα σχέδια της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για το λεγόμενο «Νέο Σχολείο». Αυτά που δημοσιεύονται στον ημερήσιο Τύπο αλλάζουν εντελώς τα προγράμματα σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς διαμορφώνονται νέοι κύκλοι μαθημάτων και προκαλούν τουλάχιστον προβληματισμό. Ιδιαίτερα τα όσα παρουσιάστηκαν σε μεγάλη και έγκαιρη εφημερίδα, πανελλήνιας κυκλοφορίας.
Σε δημοσίευμα λοιπόν της 06ης Οκτωβρίου 2010, στις σελίδες 14-15, αναφέρεται, πως η ηγεσία του Υπουργείου προτίθεται να καταργήσει το υποχρεωτικό μάθημα της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα προτείνεται η αντικατάσταση του από ένα μάθημα επιλογής, που φέρει τον τίτλο Ευρωπαϊκή Ιστορία και Ιστορία των Ιδεών, το οποίο πιθανόν να έχει και μερικές σελίδες για την Ελλάδα.
Προκαλούνται λοιπόν εύλογα ερωτήματα για το λόγο, που αυτό χρειάζεται να συμβεί. Για αυτό θα πρέπει άμεσα να αποσαφηνιστεί και να μην αφήνεται για επικοινωνιακούς λόγους το θέμα να αιωρείται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Κατόπιν ερωτάται η αρμόδια Υπουργός,
εάν υπάρχει πρόθεση για την κατάργηση ή όχι του μαθήματος της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας από τα σχολεία;»