Ερώτηση για την εφαρμογή της αρνητικής λίστας συνταγογράφησης του ΕΟΦ.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΟΦ.
Ερώτηση για τα προβλήματα, που δημιουργούνται στους ασφαλισμένους με την εφαρμογή της αρνητικής λίστας του ΕΟΦ, με την οποία κόβεται η συνταγογράφηση αρκετών φαρμάκων πρώτης γραμμής, κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Τσιάρα, έτσι όπως κατατέθηκε στην Βουλή, έχει ως εξής:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΥΓΕΙΑΣ, ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗΣ, ΚΟΝ. ΑΝΔΡΕΑ Ν. ΛΟΒΕΡΔΟ.
ΘΕΜΑ: «Προβλήματα από την εφαρμογή της αρνητικής λίστας φαρμάκων».
Σημαντική επιβάρυνση αναμένεται να υπάρξει για τους ασφαλισμένους με την εφαρμογή της αρνητικής λίστας φαρμάκων, που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις 2 Μαΐου. Με στόχο την εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ ετησίως, το υπουργείο Υγείας σταματά την συνταγογράφηση για μια σειρά φαρμάκων. Φάρμακα που χορηγούνται συνδυαστικά ή προφυλακτικά σε σοβαρές ασθένειες, φάρμακα αγγειοπροστατευτικά, δερματολογικά και για τις αλλεργίες, φάρμακα κατά των λοιμώξεων και αντισηπτικά, ακόμα και οι ασπιρίνες και αλλά φάρμακα πρώτης ανάγκης τίθενται εκτός λίστας.
Πολλά από αυτά τα σκευάσματα, τα οποία δεν θα συνταγογραφούνται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενδεχομένως να είναι μικρού κόστους, η χρήση τους όμως είναι πολύ συχνή, ιδιαίτερα από τους χρόνια πάσχοντες. Τα «μεγαλεπήβολα» σχέδια της Κυβέρνησης για «εξυγίανση» της φαρμακευτικής περίθαλψης, θα ταλαιπωρήσουν και θα εξουθενώσουν ακόμη περισσότερο τους ασφαλισμένους. Γιατί, είτε θα πρέπει να αλλάξουν τις επί χρόνια δοκιμασμένες θεραπείες τους, με άλλες που πιθανώς να είναι ακριβότερες και με μεγαλύτερη επιβάρυνση συμμετοχής, είτε να πληρώσουν τα φάρμακα από την τσέπη τους. Και τα δυο οδηγούν σε περαιτέρω οικονομική αφαίμαξη του πενιχρού εισοδήματός τους.
Σαφώς και η Πολιτεία έχει χρέος να θέσει τέρμα στην ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση και να περιορίσει την αλόγιστη σπατάλη πόρων στην Υγεία. Όχι όμως με μέτρα που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας, ιδιαίτερα όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η αρνητική λίστα φαρμάκων, θέτει σε απαγόρευση φθηνά, δοκιμασμένα και ευρείας κατανάλωσης φάρμακα για τους ασφαλισμένους, τα οποία σε βάθος χρόνου οι Φαρμακευτικές εταιρείες θα τα υποκαταστήσουν από άλλα ακριβότερα, με αποτέλεσμα η εν λόγω λίστα να υπονομεύεται από την ίδια την Κυβέρνηση, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Ήδη ο ΣΦΕΕ κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως της κοινής υπουργικής απόφασης, καταγγέλλοντας τα σοβαρά νομικά και υγειονομικά προβλήματα, που ανακύπτουν από την εφαρμογή της. Ταυτόχρονα επιφυλάξεις έχουν διατυπώσει και αρκετοί άλλοι φορείς, όπως ο ΠΦΣ, ο ΦΣΑ και η ΕΣΑμεΑ.
Ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη είναι να προχωρήσει άμεσα η πλήρης μηχανοργάνωση του συστήματος υγείας, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το ηλεκτρονικό αρχείο του ασθενούς και να εφαρμοστούν άμεσα τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα. Έως τότε ως ασφαλιστική δικλείδα, για την αποτροπή δυσάρεστων φαινομένων και φαινομένων υπερσυνταγογράφησης, θα πρέπει να προβλέπεται, πως η συνταγογράφηση θα συνοδεύεται από την πλήρη αιτιολόγηση του θεράποντα ιατρού, καθώς η διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου των συνταγογραφήσεων, κυρίως των χρόνιων πασχόντων.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Εάν προτίθεται να επανεξετάσει την αρνητική λίστα φαρμάκων, ως προς τα εξαιρούμενα φάρμακα;
- Εάν δύναται να υπάρξει πρόβλεψη μιας διαδικασίας, που να επιτρέπει την συνταγογράφηση από την αρνητική λίστα του Ε.Ο.Φ., σε χρόνιους πάσχοντες, που υποβάλλονται σε χρόνια θεραπεία και λαμβάνουν σε τακτική βάση φαρμακευτική αγωγή;»