Δήλωση για την Παρουσίαση του Σχεδίου του Π.Δ. του Προγράμματος «ΕΛΛ.Α.Δ.Α».
ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ Π.Δ. ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΛΛ.Α.Δ.Α».
Πριν από οκτώ περίπου μήνες ζήσαμε την έντονη αντιπαράθεση των πολιτικών δυνάμεων σε σχέση με τη συζήτηση που διεξαγόταν πάνω στο σχέδιο «Καλλικράτης». Ένα φιλόδοξο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης της αυτοδιοικητικής δομής της χώρας. Εκφράσαμε έντονα τις επιφυλάξεις μας, σχετικά με το πόσο εφικτό είναι σε περιόδους οικονομικής κρίσης να δρομολογηθεί μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση. Κυρίως εξαιτίας των πολλών και αναγκαίων προπαρασκευαστικών ενεργειών εκ μέρους του αρμοδίου Υπουργείου, προκειμένου τελικά να μην υπονομευθεί και να μην απαξιωθεί αυτή η προσπάθεια στα μάτια του ελληνικού λαού.
Όλον αυτό τον καιρό γίναμε κοινωνοί της αγωνίας και της απελπισίας των αιρετών αυτοδιοικητικών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν, καθώς δεν είχαν τους πόρους για να ανταποκριθούν στις οικονομικές και λειτουργικές ανάγκες των ΟΤΑ. Με όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα «Θησέας» να έχουν παγώσει, περιμέναμε από τις αρχές του Γενάρη να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, που ρυθμίζει το πρόγραμμα για την Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης «ΕΛΛ.Α.Δ.Α», που επρόκειτο να υποστηρίξει τις νέες δομές.
Μετά από τέσσερις μήνες, η κυβέρνηση παρουσίασε δειλά το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος, που δεν αποτελεί τίποτε άλλο, από μια έκθεση ιδεών και περιγραφή προθέσεων. Με πάρα πολλές ασάφειες για την προέλευση των χρηματοδοτήσεων, γεννά ευλόγα ερωτηματικά για τον αν θα υπάρξει περαιτέρω «κούρεμα» των πόρων της αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα αδιαφανής παραμένει ο τρόπος κατανομής των προβλεπόμενων πόρων, γεγονός που θα δημιουργήσει τριβές και διαμάχες μεταξύ του Α’ & Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης. Συγχρόνως παρατηρούνται σημαντικές οργανικές και λειτουργικές ελλείψεις για την εφαρμογή του προγράμματος, που χρειάζονται νέες υπουργικές αποφάσεις, καθιστώντας έτσι την τοπική αυτοδιοίκηση δέσμια της Κεντρικής Εξουσίας και απειλώντας εν τέλει την υλοποίηση του, υπό το πρίσμα των δημοσιονομικών βαρών της χώρας.
Η Νέα Δημοκρατία είχε δηλώσει εξ αρχής, πως δεν μπορεί να αποδεχθεί τίποτα λιγότερο από μια μεταρρύθμιση που να έχει τουλάχιστον τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να είναι βιώσιμη και λειτουργική για τον πολίτη. Δυστυχώς αποδεικνύεται, πως και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, έχει επάνω της την σφραγίδα του Δ.Ν.Τ., που μετατρέπει βασικά εργαλεία άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής σε λογιστικά εργαλεία δημοσιονομικής προσαρμογής. Θα επιμείνουμε να απαιτούμε τον σχεδιασμό και την εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης, ριζικής και καλά προετοιμασμένης διοικητικής μεταρρύθμισης, που να ανταποκρίνεται στο όραμα του πολίτη και να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες των κυβερνώντων.