Ισοδύναμο Πολιτικό Αποτέλεσμα;
ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;
Η Κυβέρνηση Παπανδρέου από την μέρα, που ανήλθε στην εξουσία αυτοσχεδιάζει, καθώς στερείται παντελώς μιας συγκεκριμένης πολιτικής εξόδου από την κρίση με αρχή, μέση και τέλος. Τα αποτελέσματα αυτής της ανερμάτιστης πολιτικής, είναι σε όλους πλέον γνωστά. Αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 7,1%, μείωση των δημοσίων εσόδων κατά 5,3% και αδυναμία ελέγχου του δημοσίου ελλείμματος, που μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2011 αυξήθηκε κατά 22%.Πριν από δέκα μέρες, με την παρουσία του στην ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός έχασε μια σημαντική ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να διαβεβαιώσει τους ευρωπαίους εταίρους μας για την ειλικρίνεια των προθέσεων και να καθησυχάσει την διεθνή οικονομική αγορά. Τα αποτελέσματα, αυτής της τραγικής παρουσίας τα ζούμε τις τελευταίες μέρες, με τα σενάρια καταστροφολογίας και τις απειλές για κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Η Κυβέρνηση διακηρύττει, πως θέλει να προχωρήσει στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, που έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά στην πράξη κάνει ελάχιστα, επιδεικνύοντας ατολμία φοβούμενη το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Είναι βέβαιο, πως ο Πρωθυπουργός και το κυβερνητικό του επιτελείο δεν διαθέτουν τις πολιτικές αντοχές και τις διαχειριστικές ικανότητες να φέρουν σε πέρας την ανόρθωση του τόπου και τις αλλαγές, που απαιτούνται για να το καταφέρουν.
Τα προβλήματα, όμως, είναι πολλά και κρίσιμα και η πορεία για την αναδιάταξη της οικονομίας περνά από την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και την έμφαση στην πραγματική οικονομία της παραγωγής. Η δανειακή σύμβαση με την Τρόικα και η άμεση εφαρμογή των προβλέψεων της συμφωνίας της 21ης Απριλίου μας δίνουν χρόνο για να αποτρέψουμε την άμεση χρεοκοπία και να αλλάξουμε. Να αλλάξουμε ριζικά, περιορίζοντας δυναμικά τα δημόσια ελλείμματα, οικοδομώντας ένα κράτος μικρότερο, αποτελεσματικότερο και δικαιότερο. Να αλλάξουμε, πραγματοποιώντας τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα απελευθερώνουν και θα καταστήσουν ανταγωνιστική την οικονομία μας.
Αυτήν την κρίσιμη στιγμή η χώρα χρειάζεται να αποκτήσει κυβέρνηση αποφασιστικών ανθρώπων, με σχέδιο και όραμα. Από το βήμα της ΔΕΘ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας φρόντισε να απευθυνθεί στην κοινωνία, χωρίς παραμορφωτικούς φακούς. Να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας ότι «οι Έλληνες μπορούμε». Να μην δώσει υποσχέσεις, αλλά να προτείνει τη δική του, ρεαλιστική πολιτική για την έξοδο από την κρίση. Να δεσμευτεί για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, στα σημεία εκείνα, που όλοι παραδέχονται, πως δεν μας βοηθά, ώστε να πιάσουμε τους στόχους και να βγούμε μιαν ώρα αρχύτερα από την οικονομική ύφεση. Χωρίς να χαλαρώσουμε ούτε λεπτό την προσπάθεια μας, εφαρμόζοντας συγκεκριμένα μέτρα αλλά με διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες, μπορούμε να επιτύχουμε το ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα για την επίτευξη των προτάσεων μας. Η πολιτική μας στόχευση είναι να θέσουμε ισχυρά θεμέλια για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας. Και σε αυτήν την προσπάθεια καλούμε σε συστράτευση όλους τους Έλληνες πολίτες. Γιατί στην νέα Ελλάδα της δημιουργίας, της ανταγωνιστικότητας, της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας που οραματιζόμαστε, στην Ελλάδα της Νέας Μεταπολίτευσης, δεν περισσεύει κανείς.