Ορεινή Αργιθέα – Άγραφα: Μακροχρόνιος Σχεδιασμός Δυναμικής Ανάπτυξης
Οι ορεινές περιοχές και η ανάπτυξη τους, είναι ζήτημα που προστατεύεται από το ίδιο το Σύνταγμα στο άρθρο 101 παράγραφος 4. Όμως, τα τελευταία δυο χρόνια, τόσο οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, όσο και η προχειρότητα με την οποία προωθήθηκε ο Καλλικράτης, παιδί του οποίου είναι ο Διευρυμένος Δήμος της Αργιθέας, ανέστειλαν την αναπτυξιακή προσπάθεια, που συντελούνταν στην περιοχή.
Ταυτόχρονα μια ακατανόητη προσπάθεια αναδιάρθρωσης του δημόσιων υπηρεσιών, βασισμένη πάνω στην λογιστική λογική των αριθμών, που παραβλέπει άλλους κοινωνικούς, ιστορικούς, δημογραφικούς και γεωγραφικούς παράγοντες, στερούν την περιοχή από βασικές υπηρεσίες υγείας, παιδείας, επικοινωνίας και ασφάλειας, που θα διευκόλυναν την σκληρή καθημερινότητα των πολιτών της Αργιθέας.
Αυτή την περίοδο η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια σειρά από δύσκολες αποφάσεις, που θα καθορίσουν το μέλλον της για πάρα πολλά χρόνια. Οι δυσκολίες πολλές και οι απαιτήσεις των ξένων δανειστών μας εξοντωτικές. Όμως η Ελλάδα χάρη στις θυσίες των πολιτών της θα τα καταφέρει. Αργά ή γρήγορα θα επανεκκινήσει τις αναπτυξιακές της δράσεις, αφού είναι ο μόνος τρόπος για να ορθοποδήσει. Εγχώρια και κοινοτικά προγράμματα θα συνεχίσουν την βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, όπως η Αργιθέα και τα Άγραφα.
Οι τοπικές κοινωνίες και κυρίως οι Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει, επομένως, να προετοιμαστούν κατάλληλα. Να προσανατολιστούν, όχι μόνο στο να γίνονται διαχειριστές των ζητημάτων καθημερινότητας, πρακτική που οδηγεί σε αδιέξοδη αναπτυξιακή πολιτική και περιορίζεται στις ισχνές παρεμβάσεις του ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ, αλλά να γίνονται και οραματιστές και δημιουργοί αυτής της πολιτικής, που θέτει τις προτεραιότητες για ένα μακροχρόνιο προγραμματισμό. Ένα σχεδιασμό για να στοχεύσει στη δημιουργία δυναμικών γεωγραφικών ενοτήτων, που δημιουργούν ευκαιρίες για τους κατοίκους, στηριζόμενες στον πολιτισμό τους, στο περιβάλλον τους, στα τοπικά τους προϊόντα. Ρίχνοντας μεγάλο βάρος στην δημιουργία υποδομών, που να έχουν ένα προσανατολισμό όχι μόνο για τους επισκέπτες αλλά κυρίως για τους μόνιμους κατοίκους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν δημογραφικά και οικονομικά.