Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, Απάντηση σε Επίκαιρη Ερώτηση για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.
«Η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας και επιδιώκει σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Τουρκίας. Σχέσεις, όμως, που θα αναπτύσσονται με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας. Η προσπάθειά μας αυτή αποβλέπει στην ενίσχυση και διαφύλαξη της ευημερίας και του ρόλου της χώρας μας. Αυτό ασφαλώς περνάει και μέσα από την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων κατά τον καλύτερο, βεβαίως, δυνατό τρόπο, κινούμενοι πάντα με βάση τους διεθνείς κανόνες.»
ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, κατ’ αρχήν για το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας θα ήθελα να σας πω ότι η συνάντηση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, τον κ. Ερντογάν, είχε ιδιωτικό χαρακτήρα. Είναι αυτονόητο ότι οι επαφές Ελλήνων πολιτικών ή άλλων παραγόντων, που δεν είναι μέλη της Κυβέρνησης, με πολιτικά πρόσωπα ή αξιωματούχους τρίτων χωρών, φυσικά και δεν απαγορεύονται. Κανείς δεν μπορεί να τις απαγορεύσει. Ενίοτε είναι χρήσιμες. Και πάντως, δεν έχουν επίσημο χαρακτήρα –αυτή είναι η αλήθεια- παρά μόνο αν τους έχει ανατεθεί μία επίσημη αποστολή.
Πριν λίγες ημέρες –σωστά το είπατε- με αφορμή την ερώτηση του συναδέλφου σας, του κ. Γρέγου, σχετικά με το ίδιο θέμα, είχα την ευκαιρία να σας διαβεβαιώσω από αυτό το Βήμα –και θα το επαναλάβω σήμερα- ότι για εμάς δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Είναι εκτός κάθε συζήτησης. Υπάρχουν οι ισχύουσες διεθνείς Συμφωνίες -η Συνθήκη της Λωζάνης, οι Ιταλοτουρκικές Συμφωνίες του 1932, η Συνθήκη των Παρισίων του 1947- οι οποίες κατοχυρώνουν πλήρως και σαφώς την ελληνική κυριαρχία σε όλα τα ελληνικά νησιά –άρα και στα Ίμια- και δεν επιδέχονται καμία απολύτως παρερμηνεία.
Η κυριαρχία μας σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται από τις έωλες αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Η εμμονή σε τέτοιες θεωρίες στηλιτεύεται με κάθε ευκαιρία. Κάθε προκλητική συμπεριφορά –το έχουμε δείξει και στο παρελθόν- απαντάται με ξεκάθαρο τρόπο και στο επίπεδο που αρμόζει.
Ξέρετε ότι η Ελλάδα –είναι γνωστό φαντάζομαι σε όλους- εργάζεται συστηματικά για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας και επιδιώκει σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Τουρκίας. Σχέσεις, όμως, που θα αναπτύσσονται με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας.
Η προσπάθειά μας αυτή αποβλέπει στην ενίσχυση και διαφύλαξη της ευημερίας και του ρόλου της χώρας μας. Αυτό ασφαλώς περνάει και μέσα από την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων κατά τον καλύτερο, βεβαίως, δυνατό τρόπο, κινούμενοι πάντα με βάση τους διεθνείς κανόνες.
Αυτό που καθιστούμε σαφές στους Τούρκους συνομιλητές μας, χωρίς περιστροφές και με κάθε ευκαιρία, είναι ότι η ειλικρινής και έμπρακτη ανταπόκριση από πλευράς τους στη βάση των ίδιων αρχών συνιστά προϋπόθεση για την πραγματική και ουσιαστική βελτίωση των διμερών μας σχέσεων. Σ’ αυτό, βεβαίως, το πλαίσιο στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της εκπλήρωσης των όρων και των προαπαιτούμενων που έχει θέσει με ομόφωνες αποφάσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εγώ για ακόμη μια φορά θέλω να υπογραμμίσω ότι τα ελληνικά δικαιώματα και οι αρμοδιότητες δεν επηρεάζονται, ούτε μπορούν να επηρεαστούν, από οποιουσδήποτε αβάσιμους ισχυρισμούς ή δηλώσεις ή παράτυπες ενέργειες, από κάθε παραβατική συμπεριφορά εν γένει, με όποιο προκάλυμμα και αν αυτή εκδηλώνεται. Για εμάς το μείζον είναι η επαγρύπνηση ιδιαίτερα βεβαίως στο διπλωματικό πεδίο να είναι συνεχής, άοκνη, επίμονη.
Ευχαριστώ.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Το θέμα της απόδοσης των τιμών στους τρεις ήρωες που χάθηκαν νομίζω ότι το είδε κανείς ακόμη και κατά τη χθεσινή επετειακή ημέρα, που με την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας υπήρξαν συγκεκριμένες αναφορές και βεβαίως αποδόσεις τιμής γι’ αυτούς τους τρεις ανθρώπους που με έναν ηρωικό τρόπο στάθηκαν εκείνη τη στιγμή υπέρ της πατρίδος.
Έχει, όμως, σημασία να δούμε και μια συνολική πραγματικότητα, η οποία δεν στέκεται απλά και μόνο σε κάποια γεγονότα ή σε κάποιες αναφορές, αλλά σε μια συνολική προσπάθεια της πατρίδας μας να μπορέσει να δείξει στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι εμείς είμαστε σταθερά και ταυτοχρόνως αταλάντευτα προσηλωμένοι σε αρχές και κανόνες του διεθνούς δικαίου. Εκεί είναι που θα καταδειχθεί η εμφανής διαφορά του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεται μια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, σε σχέση με ανυπόστατες διεκδικήσεις ή με λόγια τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ίδια την πραγματικότητα.
Και αυτό το λέω, γιατί η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα και στις επιβεβλημένες σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ χωρών, οι οποίες θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι συμμαχικές μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συμμαχίας και πιθανά μελλοντικών εταίρων, αν από την άλλη πλευρά η γείτονα χώρα ακολουθήσει όλες αυτές τις διαδικασίες που θα της δώσουν την ευκαιρία να γίνει χώρα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι όποιες τουρκικές ενέργειες αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος είναι και θα παραμείνουν ατελέσφορες. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Εγώ γνωρίζω το πνεύμα της ερώτησής σας και προσπαθώ να το προσεγγίσω από την πλευρά που θέτετε το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν μπορούν να επιφέρουν έννομες συνέπειες στο μέτρο που αντιβαίνουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Σας επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι έχουν αποκρουστεί και αποκρούονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Το μόνο αποτέλεσμα απ’ όλες αυτές τις απόπειρες είναι η καλλιέργεια εντάσεων που δεν συνάδουν με την αρχή της καλής γειτονίας και των καλών σχέσεων μεταξύ δύο γειτονικών χωρών.
Η χώρας μας έχει επανειλημμένως εκφράσει την επιθυμία για επίτευξη προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι προσπάθειές μας για την επίλυση της διαφοράς οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία μέσω της εμπιστευτικής διαδικασίας που υπάρχει των διερευνητικών επαφών, που ξεκίνησαν από το 2002 και συνεχίζονται ακόμη μέχρι σήμερα.
Για εμάς στόχος είναι να εξακριβωθεί κατά πόσο μπορεί να εξευρεθεί κοινό έδαφος στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Η διαιώνιση μιας τέτοιας διαφοράς ξέρουμε ότι δηλητηριάζει τις διμερείς σχέσεις, ότι υπονομεύει τις προοπτικές των δύο χωρών και δρα εις βάρος της γενικότερης ευημερίας και ασφάλειας τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η Ελλάδα, όμως, παραμένει προσηλωμένη στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τη διεθνή νομιμότητα και αυτό είναι το πλαίσιο των ενεργειών μας για την προάσπιση των ελληνικών δικαιωμάτων και την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων.
Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι εφησυχάζουμε ή ότι δεν βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση για την άμεση και αποτελεσματική υπεράσπιση της ασφάλειας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Σε κάθε περίπτωση η πατρίδα μας με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και με μια εξωτερική πολιτική που δεν υπαγορεύεται από την ψυχολογία της στιγμής, αλλά από ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο προσπαθεί όχι μόνο να προασπίσει τα δεδομένα κεκτημένα και συμφέροντά της, αλλά από την άλλη πλευρά να καταστήσει σαφές προς το παγκόσμιο, προς το ευρωπαϊκό περιβάλλον ότι μόνο μέσα από ένα συγκεκριμένο τρόπο και μια συγκεκριμένη πρακτική της υιοθέτησης των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου μπορεί πραγματικά να δείξει τη διαφορά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα, κάθε φορά μπορεί να βάζει ή να δημιουργεί ζητήματα, τα οποία προφανώς δεν υπάρχουν.
Σας ευχαριστώ πολύ.