Άρθρο Κώστα Τσιάρα: Μετεκλογικές συνέργιες και μεταλλάξεις
Το εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών εμπεριέχει απολύτως ευκρινή πολιτικά μηνύματα, τα οποία κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει. Το εκλογικό σώμα έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα, παρότι τα μεγάλα ποσοστά αποχής υποδεικνύουν έμμεση ανοχή παρά επιδοκιμασία. Θα ήταν, λοιπόν, λάθος για την συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α./ΑΝ.ΕΛ., το συμπέρασμα, πως το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί το απαραίτητο συγχωροχάρτι για τις ουκ ολίγες ταλαιπωρίες στις οποίες υπέβαλε τους Έλληνες. Κλειστές τράπεζες, επαναφορά στην ύφεση, επιστροφή στα ελλείμματα και στην αύξηση της ανεργίας. Η περίοδος της οκτάμηνης προηγούμενης περιόδου, που η κοινωνία και η οικονομία ήταν σε κατάσταση παρατεταμένης αδράνειας, τέλειωσε. Ο Πρωθυπουργός είναι πλέον υποχρεωμένος να κυβερνήσει.
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα και με συνέπεια τα όσα προβλέπει η νέα συμφωνία για να πάρουμε την επόμενη δόση και να αποφύγουμε περιπέτειες. Και όλα αυτά την ώρα, που η νέα κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται πλέον με μικρότερη πλειοψηφία, 155 από 162 βουλευτές, από εκείνη που διέθετε στην προηγούμενη Βουλή. Επομένως θα χρειαστεί κοινοβουλευτική συνεργασία και εθνική συναίνεση για ξεπεραστούν οι δυσκολίες, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Δυσκολίες, οι οποίες απαιτούν ισχυρές πλειοψηφίες για να μπορούν τα απαραίτητα δημοσιονομικά μέτρα και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις να γίνουν αποδεκτά από μια καθημαγμένη κοινωνία, που θα φέρει το βάρος εφαρμογής του τρίτου μνημονίου –του πρώτου αριστερού.
Στο επόμενο δύσκολο διάστημα, μια διαφορετική πολιτική συμπεριφορά, από όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις θα ήταν χρήσιμη για το συμφέρον της Πατρίδας. Μια πολιτική πρακτική, δίχως πόλωση, κορώνες ή ex officio αποκλεισμούς, που η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά περιέγραψε και την οποία οφείλει να υπηρετήσει από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο από την αρχή, σε μέτρα που οδηγούν σε οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα, σε ζητήματα για τα οποία έχουμε να προτείνουμε εφαρμόσιμες εναλλακτικές, αλλά και σε ζητήματα στα οποία έχουμε σαφείς ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση και την ευθύνη των αποφάσεων και των συνεπειών θα την φέρει η κυβερνητική
πλειοψηφία. Αυτό επιτάσσει η πολιτική ηθική και παράδοση, οι δημοκρατικές αρχές και οι συνταγματικές προβλέψεις, που καθορίζουν τον ρολό των πολιτικών παρατάξεων μέσα στον κοινοβουλευτισμό.
Το μήνυμα, όμως, που οι πολίτες έστειλαν και στην δική μας παράταξη είναι και αυτό δεδομένο Η Νέα Δημοκρατία, έτσι όπως σήμερα παρουσιάζεται ολοκλήρωσε τον βίο της, καθώς δεν μπορεί να πείσει και να εμπνεύσει. Οι τέσσερεις διαδοχικές ήττες, στις ευρωεκλογές του 2014, στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτέμβριου, αλλά στο δημοψήφισμα αυτό αποδεικνύουν.
Η Νέα Δημοκρατία, συνεπώς, οφείλει να συγκροτήσει μια πρακτική πολιτική πρόταση, που κυρίως θα εκπέμπει αξιοπιστία με ένα σαφές ιδεολογικό και κοινωνικό στίγμα, που θα την καθιστά χρήσιμη αντιπολίτευση και κυβερνητική εναλλακτική στο μέλλον. Για να το επιτύχει χρειάζεται να αφήσει πίσω της συμπεριφορές που έχουν ενοχλήσει, συμπεριφορές που πλήγωσαν όλους όσους υποστήριξαν την Νέα Δημοκρατία κατά την κυβερνητικής θητεία.
Ταυτόχρονα, ήρθε η στιγμή να ανοιχτούμε σε νέες ιδέες και ρεύματα, που ανθίζουν στον υπόλοιπο κόσμο, σε πρακτικές προόδου που ήδη εφαρμόζονται αλλού. Να απευθυνθούμε σε βάθος και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και σε όλες τις βαθμίδες μορφωτικού επιπέδου, να απευθυνθούμε πειστικά στην κοινωνία της δημιουργίας. Να γίνουμε ένα κόμμα ανοιχτό, τόσο στους κεντροδεξιούς πολίτες όσο και στον κόσμο εκτός των συνόρων. Όχι τόσο για να επιβιώσει η ίδια η Νέα Δημοκρατία, αλλά για να βρει πειστική και αξιόπιστη πολιτική έκφραση ο κεντροδεξιός χώρος.
Η εκλογή της νέας ηγεσίας μπορεί να αποτελέσει όχι απλά μια νέα σελίδα, αλλά να δημιουργήσει διαφορετικά δεδομένα για την μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη.