«Προωθούμε ήδη ρυθμίσεις για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης» (Συνέντευξη στη Σοφία Φασουλάκη για το ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (2019.08.25)
-Σε λίγες ημέρες θα κληθείτε να προτείνετε στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ έχουν ήδη επιλεγεί δύο δικαστές (σ.σ Η κ. Καλού και η κ. Κοκοτίνη) από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η επιλογή άλλων, δεν δίνει-πιστεύετε-την εντύπωση των «δικών μας» και των «δικών τους» δικαστών;
Ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο τα κριτήρια της κυβέρνησης για την επιλογή της ηγεσίας την Δικαιοσύνης. Ξεκαθάρισε πως πυξίδα της κυβέρνησης είναι ο σεβασμός στην δικαστική επετηρίδα και η αξιοκρατία. Στην πρόταση, άλλωστε που διατύπωσα προς τον Πρόεδρο της Βουλής για την προεπιλογή από τη Διάσκεψη των Προέδρων περιλαμβάνονται τόσο η κα Καλού, όσο και η κα Κοκοτίνη, οι οποίες αποτελούν τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης. Αποδεικνύεται, συνεπώς αδιαμφισβήτητα πως η κυβέρνηση ακολουθεί, με τρόπο απαρέγκλιτο, τη θεσμική οδό για την επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.
-Η επίμαχη διάταξη του Συντάγματος (άρθρο 90) που προβλέπει την επιλογή της ηγεσίας των δικαστηρίων από το υπουργικό συμβούλιο δεν μπήκε τελικά στις διατάξεις που πρόκειται να αναθεωρηθούν. Τελικά κάθε κυβέρνηση θέλει να «ελέγχει» την δικαιοσύνη;
Στην προηγούμενη Βουλή, που ήταν η προτείνουσα για τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος, η Νέα Δημοκρατία είχε προτείνει την αποσύνδεση της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση και είχε προτάξει την ανάγκη ανάθεσης της σχετικής αρμοδιότητας σε ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή.
Παρά την αισιοδοξία που δημιουργούσαν στη Νέα Δημοκρατία οι δημοσκοπικές μετρήσεις, δεν διστάσαμε να διατυπώσουμε μια πρόταση που θα αφαιρούσε αρμοδιότητες από την κυβέρνησή μας, γιατί πιστεύαμε ειλικρινά σε μια θεσμική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος και η Δικαιοσύνη για να ξεδιαλύνει τις σκιές που, δυστυχώς, πέφτουν στους λειτουργούς της.
Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίστηκε στις εσωτερικές του αντιφάσεις και με τη ψήφο των Βουλευτών του απέτρεψε μια ώριμη μεταρρύθμιση που θα ξεδιάλυνε οριστικά τις όποιες αμφιβολίες των πολιτών για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Αυτή η ευκαιρία χάθηκε οριστικά, καθώς το άρθρο αυτό δεν κρίθηκε αναθεωρητέο.
-Έχετε καταλήξει στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που θα ζητήσετε από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή να αλλάξουν; Ποιες είναι αυτές;
Η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή της σε συγκεκριμένα άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα που προώθησε άκαιρα προς ψήφιση στη Βουλή η προηγούμενη κυβέρνηση. Άρθρα τα οποία έχουν προκαλέσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.
Οι απόψεις μας για ένα αυστηρότερο πλαίσιο για τις υπό όρους απολύσεις βαρυποινιτών ή για την κατοχή εκρηκτικών υλών είναι –λίγο, πολύ- γνωστές.
Δεν θέλω, όμως, σε καμία περίπτωση να προκαταλάβω τις αποφάσεις και την επιστημονική άποψη των μελών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, οι οποίοι θα διατυπώσουν τις απόψεις τους στηριζόμενοι στην μακρά τους εμπειρία στις δικαστικές αίθουσες, στη άρτια νομική τους κατάρτιση και την συνείδησή τους.
-Μία από τις μεγάλες πληγές της δικαιοσύνης είναι η καθυστέρηση στην απονομή της. Ποιο είναι το σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για να «τρέξει» γρηγορότερα η ποινική αλλά και η διοικητική δίκη;
Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα αποσυμφορήσουν τα Δικαστήρια και θα διευκολύνουν την απονομή της δικαιοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη έχουμε εισάγει διατάξεις στον επενδυτικό νόμο που αφορούν κυρίως τα διοικητικά δικαστήρια και διευκολύνουν στην πράξη την επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης. Αυτές οι ρυθμίσεις τίθενται, ήδη από αύριο, στη βάσανο της Δημόσιας Διαβούλευσης, προκειμένου να περάσουν άμεσα από τη Βουλή.
Στο ίδιο πλαίσιο της επιτάχυνσης των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης έχουμε μιλήσει για τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα Δικαστήρια, στα οποία εξειδικευμένοι Δικαστές θα εκδικάζουν ειδικές υποθέσεις, όπως διαφορές που αφορούν τις επενδύσεις αλλά και την προώθηση εναλλακτικών θεσμών επίλυσης δικαστικών διαφορών, όπως η Διαμεσολάβηση. Επιπλέον, προγραμματίζουμε τη σύσταση ενός Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης το οποίο θα συλλέγει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, δημιουργώντας ένα σύγχρονο εργαλείο στα χέρια της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να προωθεί τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, όπου παρατηρούνται αρρυθμίες στην έγκαιρη έκδοση δικαστικών αποφάσεων.
-Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο οι Έλληνες πολίτες δηλώνουν στις μετρήσεις ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Τι πιστεύετε ότι συνετέλεσε σε αυτό το φαινόμενο και πως μπορεί να αντιστραφεί;
Δεν είναι λίγες οι φορές τα τελευταία 4 χρόνια στις οποίες δικαστικοί λειτουργοί προέβησαν σε καταγγελίες για απόπειρες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, οι οποίες κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών. Σας θυμίζω πως αυτές οι επώνυμες καταγγελίες, έχουν ήδη ενεργοποιήσει τις εσωτερικές διαδικασίες της Δικαιοσύνης και έχουν πάρει ήδη το δρόμο της ποινικής και πειθαρχικής διερεύνησης.
-Υπάρχουν υποθέσεις της προηγούμενης 4ετίας που πιστεύετε ότι πρέπει να ελεγχθούν σήμερα από την δικαιοσύνη;
Δεν θα κάνω καμία άμεση ή έμμεση υπόδειξη στους Δικαστές για υποθέσεις, οι οποίες στο παρελθόν έριξαν πολύ νερό στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Από τη θέση που μου εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός, είμαι αποφασισμένος να διαφυλάξω με όποιον τρόπο μπορώ το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να μην επιτρέψω την εργαλειοποίηση της δικαστικής εξουσίας για κομματική εκμετάλλευση. Σας διαβεβαιώνω πως η κυβέρνηση δεν εμφορείται από ρεβανσισμό και μικροκομματική διάθεση. Εάν και εφόσον, όμως, οι Δικαστές διαπιστώσουν ευθύνες για υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη στο παρελθόν θα πράξουν το καθήκον τους. Και φυσικά εφόσον υπάρξουν ενδείξεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων η Βουλή των Ελλήνων θα ασκήσει πλήρως τις αρμοδιότητες της, όπως προβλέπονται στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.