Συνέντευξη στα ΝΕΑ με τη Μίνα Μουστάκα (2019.07.20)
1.Ένα από τα πρώτα καθήκοντα της κυβέρνησης, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, θα είναι να επιλέξει τη ηγεσία της Δικαιοσύνης. Με ποια διαδικασία και πότε θα γίνει η επιλογή αυτή;
Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε ανυπόγραφα τα Σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης για την επιλογή της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Ακυρώθηκε, έτσι, επί της ουσίας ολόκληρη η διαδικασία, για την οποία κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας μας έκαναν λόγο για προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος.
Επομένως, η νέα κυβέρνηση θα εκκινήσει από μηδενική βάση τη διαδικασία της επιλογής της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Θα ακολουθήσει, προφανώς, η κοινοβουλευτική διαδικασία στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο θα κάνει τις επιλογές στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που απορρέουν από το Σύνταγμα και τους Νόμους, με απόλυτο σεβασμό στο θεσμό της Δικαιοσύνης και τους λειτουργούς της.
- Η Ν.Δ πριν ακόμα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας είχε προαναγγείλει αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα. Σε ποιες αλλαγές θα εστιάσετε και πως θα γίνουν αυτές; Θα συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή ή θα επιλεγεί άλλη οδός;
Είχαμε ζητήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση να μην προσεγγίσει με ιδεολογικές προκαταλήψεις τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, οι οποίες θα οδηγούσαν σε μαζικές αποφυλακίσεις, και αθρόες παραγραφές που προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Δυστυχώς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σφύριζε αδιάφορα στις προειδοποιήσεις μας, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον κυνικό τρόπο πως διακατέχεται από μια προκλητική ανοχή απέναντι σε εγκληματίες, ακόμα και σε αμετανόητους τρομοκράτες.
Η σπουδή της προηγούμενης κυβέρνησης -εν μέσω προεκλογικής περιόδου- να ψηφίσει και να θέσει σε άμεση εφαρμογή τις διατάξεις του νέου Ποινικό Κώδικα, έχει ήδη παράξει δυσμενή νομικά αποτελέσματα για πολύκροτες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη.
Ως κυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε δικονομικό τρόπο, ώστε να επανορθώσουμε τη ζημιά που έχει ήδη συντελεστεί και να τροποποιήσουμε άμεσα τα προβληματικά άρθρα, που καλλιεργούν το αίσθημα της ανομίας. Εκτιμώ πως, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, η σύσταση μιας επιτροπής εξειδικευμένων νομικών που θα αναλάβει την εργώδη προσπάθεια να τροποποιήσει τα προβληματικά άρθρα, καθίσταται αναγκαία.
- Η σύσταση ειδικών δικαστηρίων, ενώπιον των οποίων θα εκδικάζονται υποθέσεις «ειδικού χαρακτήρα», που αφορούν στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των κυβερνητικών επιλογών. Έχετε καταλήξει με ποιο μοντέλο θα λειτουργήσουν αυτά; Θα είναι απλά ειδικά τμήματα στους ήδη υπάρχοντες δικαστικούς σχηματισμούς ή θα πάμε σε πιο ουσιαστική διαφοροποίηση;
Κυρία Μουστάκα, γνωρίζετε πως οι επενδυτές στην Ελλάδα ταλαιπωρούνται συστηματικά από τις αδιανόητες καθυστερήσεις στην εκδίκαση δικαστικών διαφορών. Δεν είναι λίγοι όσοι αποθαρρύνονται τελικά και εγκαταλείπουν τα επενδυτικά τους σχέδια στην ελληνική οικονομία καθυστερώντας την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας.
Στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες είναι η αισθητή μείωση του χρόνου επίλυσης των δικαστικών διαφορών, προκειμένου να ξεκολλήσουμε, επιτέλους τις μεγάλες επενδύσεις Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε ήδη ρητά δεσμευθεί για τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, στα οποία θα εκδικάζονται ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις, όπως επενδύσεων, εμπορικών συμβάσεων και ανταγωνισμού, από δικαστές με αντίστοιχη εξειδίκευση και εμπειρία.
- Παγιωμένη και διαχρονική ανάγκη για την ελληνική κοινωνία η επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Για πολλές δεκαετίες σχετικοί νόμοι έμειναν στα χαρτιά ανεφάρμοστοι. Για να προχωρήσει ένα τέτοιο εγχείρημα, που συνδέεται και με την ανάπτυξη στη χώρα μας, αναγκαία προϋπόθεση είναι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών στα δικαστήρια και η στελέχωση των δικαστηρίων με υποστηρικτικό προς τους δικαστές προσωπικό (όπως η δικαστική αστυνομία). Ποια μέτρα θα λάβετε προς αυτή την κατεύθυνση;
Είναι πολύ μικρή η θητεία μου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά έχω ήδη αντιληφθεί τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες Δικαστές, προκειμένου να εκδίδουν σε εύλογο χρόνο τις δικαστικές αποφάσεις.
Προφανώς, το υφιστάμενο προσωπικό των δικαστηρίων δεν επαρκεί για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου δικαιικού συστήματος.
Για το λόγο αυτό θα μεριμνήσουμε για την άμεση στελέχωση του Δικαστικού Σώματος εκεί όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση όμως προτεραιότητα μας είναι η αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων μέσα από στοχεύμενες δράσεις, όπως η εξάπλωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης και η ενίσχυση εξωδικαστικών θεσμών επίλυσης διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση και η διαιτησία.
- Εξαγγείλατε τη θέσπιση μιας ισχυρής Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, στην οποία θα συνενωθούν όλοι οι σχετικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους. Ποιους μηχανισμούς θα αφορά και ποια η στόχευση αυτής της επιλογής;
Λυπάμαι που το λέω, αλλά η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια η πολιτική ζωή του τόπου ταλαιπωρήθηκε από τη συστηματική προσπάθεια εργαλειοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών ρίχνοντας βαριές σκιές σε πολιτικά πρόσωπα και συνολικά στην πολιτική ζωή του τόπου.
Βεβαίως, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του κατακερματισμού και της επικάλυψης των αρμοδιοτήτων διευκόλυνε μια τέτοια επιχείρηση χειραγώγησης των θεσμών. Εμείς αντίθετα στοχεύουμε στην ίδρυση ενός νέου, ισχυρού και κυρίως ανεξάρτητου θεσμού, που θα αναλάβει το σύνολο των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων με βασικό στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό και συντονισμό των δράσεων τους. Μια πραγματικά ανεξάρτητη Αρχή που θα ενσωματώσει στη λειτουργία της προηγμένα ελεγκτικά πρότυπα και μεθοδολογίες, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια σε όλους τους τομείς. Από τα δημόσια έργα και τον χώρο της υγείας, μέχρι τη δημόσια διοίκηση.