Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση των καλλιεργειών βιολογικών σιτηρών.
Γενναία αναπροσαρμογή της στρεμματικής ενίσχυσης των καλλιεργειών βιολογικών σιτηρών, προκειμένου να μην εγκαταλειφθούν και επιβαρυνθεί και πάλι το υπέδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας με νιτρικά και φυτοφάρμακα ζητεί με ερώτησή του προς τον Υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας.
Για τον κ. Τσιάρα η Βιολογική Γεωργία αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση παραγωγής, αυστηρά οικολογικού προσανατολισμού.
Είναι το «μοντέλο» αγροτικής παραγωγής, που μπορεί να δώσει λύσεις στα περιβαλλοντικά και οικονομικά αδιέξοδα, που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμοζόμενη εντατική γεωργία των τελευταίων 50 χρόνων.
Η απαίτηση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υγιεινών τροφίμων, σε συνδυασμό με τον άμεσης προτεραιότητας στόχο για προστασία του περιβάλλοντος, έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας.
Στο σχεδιασμό της πολιτείας, για την γεωργική ανάπτυξη της περιόδου 2008 – 2013, μπορούν να περιληφθούν Μέτρα, που θα δώσουν μια νέα ώθηση για την ανάπτυξη της βιοκαλλιέργειας πάνω σε συστηματική βάση, καθώς και οικονομική στήριξη όσων θ΄ ασχοληθούν με τη βιοκαλλιέργεια. Θα πρέπει να μελετηθούν τρόποι ενίσχυσης της βιοκαλλιέργειας ώστε τα εισοδήματα των βιοκαλλιεργητών να εξισωθούν με τα εισοδήματα των γεωργών της συμβατικής γεωργίας.
Την πρωτοβουλία για την ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλ. Κοντό είχε ο κ. Τσιάρας μετά την εκτίναξη της τιμής των συμβατικών δημητριακών, γεγονός που απειλεί με συρρίκνωση τη βιοκαλλιέργεια.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, που συνυπογράφουν και άλλοι 10 Βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, έχει θέμα την αναπροσαρμογή της στρεμματικής ενίσχυσης των βιολογικών σιτηρών για να μην εγκαταλειφθούν και επιβαρυνθεί και πάλι το υπέδαφος και το νερό με νιτρικά και φυτοφάρμακα.
Αναλυτικά η ερώτηση εχει ως εξής :
«Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν οι καλλιέργειες βιολογικών προϊόντων και στη χώρα μας. Την πρωτιά στις βιοκαλλιεργούμενες εκτάσεις κατέχουν τα σιτηρά. Αν και η συνολική αξία της εγχώριας αγοράς βιολογικών τροφίμων παρουσίασε αύξηση, τα εισαγόμενα βιολογικά τρόφιμα, κατέχουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς. Ο κλάδος των βιολογικών προϊόντων στη χώρα μας αποτελείται κατά πλειονότητα από επιχειρήσεις μικρού μεγέθους και οικογενειακού χαρακτήρα.
Φέτος, τα σιτηρά μετά από πολλά χρόνια γνώρισαν μια πρωτοφανή εκτίναξη της εμπορικής τους τιμής, λόγω της αυξημένης ζήτησής τους. Το γεγονός οφείλεται στις νέες αγορές που άνοιξαν στην Κίνα και την Ινδία, που «ανακάλυψαν» το ψωμί αλλά και στην κατεύθυνση μεγάλου μέρους των δημητριακών στις ΗΠΑ στην παραγωγή βιοκαυσίμων. Η άνοδος των τιμών των δημητριακών ελλοχεύει τον κίνδυνο πολλοί αγρότες να εγκαταλείψουν την βιοκαλλιέργεια και να επιστρέψουν στη συμβατική καλλιέργεια σιτηρών, καθώς η στρεμματική ενίσχυση για την καλλιέργεια βιολογικών δεν αποτελεί πλέον ισχυρό κίνητρο.
Η αυξημένη στρεμματική απόδοση που επιτυγχάνεται με το συμβατικό τρόπο καλλιέργειας με τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων διασφαλίζει με τις υπάρχουσες τιμές δημητριακών, μεγαλύτερο εισόδημα, πολλαπλάσιο της ισχύουσας επιδότησης για τη βιοκαλλιέργεια. Μια τέτοια εξέλιξη, όμως θα επιβαρύνει το υπέδαφος και τον ήδη βεβαρημένο σε πολλές περιοχές υδροφόρο ορίζοντα, όπου το νερό δεν είναι πόσιμο.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. υπουργός αν προβληματίζεται ότι μπορεί να υπάρξει ένα μαζικό κύμα εξόδου από τη βιοκαλλιέργεια δημητριακών και αν ναι προτίθεται να προβεί σε γενναία αναπροσαρμογή της στρεμματικής ενίσχυσης των βιολογικών καλλιεργειών, προκειμένου να αποτραπεί η συρρίκνωση των βιολογικά καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα μας;»