Ερώτηση του για την κατασκευή αρδευτικού δικτύου κλειστού τύπου στο Δήμο Καλλιφωνίου του νομού Καρδίτσας.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΛΙΦΩΝΙΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.
Την κατασκευή ενός αρδευτικού δικτύου κλειστού τύπου στο δήμο Καλλιφωνίου, ζήτησε ο Βουλευτής του νομού της Ν.Δ., κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, με σχετική ερώτηση του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.
Με την ερώτηση του ο κ. Τσιάρας επισημαίνει, πως οι αλλαγές, που παρατηρούνται την τελευταία περίοδο στο μικρόκλιμα της περιοχής έχουν ως αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό των βροχοπτώσεων. Η παραγωγή των αμπελουργών καταστρέφεται, τα αμπέλια εγκαταλείπονται και μετατρέπονται σε χέρσα αγροτεμάχια και οι αγροτικές οικογένειες χάνουν κάθε χρόνο ένα σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους. Ως μόνη λύση, προτείνει τη χρηματοδότηση της μελέτης και της κατασκευής ενός αρδευτικού δικτύου κλειστού τύπου. Ταυτόχρονα, ζητά η κατασκευή του νέου αυτού κλειστού δικτύου να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Τσιάρα, όπως κατατέθηκε στην βουλή, έχει ως εξής:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΚΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ.
2. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΚΑ ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ.
ΘΕΜΑ: «Κατασκευή αρδευτικού δικτύου κλειστού τύπου στο Δήμο Καλλιφωνίου του νομού Καρδίτσας».
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αμπελοκαλλιεργητές του Δ.Δ. Καλλιφωνίου του ομώνυμου Δήμου του Νομού Καρδίτσας. Τα τελευταία χρόνια σταθερά βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται εξαιτίας της αδυναμίας άρδευσης των καλλιεργειών τους. Το φαινόμενο της ανομβρίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθίσταται πλέον ετήσιο φαινόμενο για την περιοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των υπόγειων υδάτων, που καθιστά αδύνατη την άρδευση των καλλιεργειών από τις ατομικές γεωτρήσεις των αμπελουργών.
Έτσι κάθε χρόνο οι αμπελουργοί του Καλλιφωνίου βλέπουν την παραγωγή τους να μειώνεται ή στην χειρότερη να ξεραίνεται στα χωράφια τους. Τα αμπέλια εγκαταλείπονται, μετατρέπονται σε χέρσα αγροτεμάχια και οι αγροτικές οικογένειες χάνουν κάθε χρόνο ένα σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους.
Μόνη λύση για τον αμπελώνα της περιοχής, που φτάνει περίπου τα 1.000 στρέμματα, είναι η χρηματοδότηση της μελέτης και της κατασκευής ενός αρδευτικού δικτύου κλειστού τύπου, όπως ήδη υφίσταται για άλλες γειτονικές περιοχές. Πρόκειται για ένα μέτρο συμβατό με την περιβαλλοντική πολιτική για την ορθή διαχείριση των υδάτων.
Μάλιστα η κατασκευή του νέου αυτού κλειστού δικτύου θα μπορούσε να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ». Ήδη το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκίνησε την διαδικασία αναθεώρησης του Προγράμματος, κατά την οποία προγραμματίζεται η ενίσχυση των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων για την προστασία του εδάφους και των υδατίνων πόρων.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Εάν προτίθενται να χρηματοδοτήσουν την μελέτη για την κατασκευή ενός αρδευτικού δικτύου κλειστού τύπου για την άρδευση του αμπελώνα του Δήμου Καλλιφωνίου;
- Εάν προτίθενται να εντάξουν την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ».»;