Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του Φορολογικού Νομοσχεδίου.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.
Στην ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής μίλησε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά την προχθεσινή τελευταία ημέρα συζήτησης για την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσιάρας, υπογράμμισε και απέδωσε ευθύνη για την σημερινή πραγματικότητα, την οποία ζει η ελληνική κοινωνία, στην ακολουθουμένη από την νέα κυβέρνηση πολίτικη πρακτική να παρουσιάσει πλασματικά δεδομένα για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Μια πρακτική που στόχο είχε να μεγεθύνει αρνητικά τους οικονομικούς δείκτες, ώστε να παρουσιάσει εντυπωσιακά θετικά τα αποτελέσματα των δικών της δράσεων. Οδήγησε όμως με τον τρόπο αυτό την χώρα σε μια πορεία αφενός μεν εκτίναξης των spreads, αφετέρου δε διόγκωσης μιας εικόνας αναξιοπιστίας απέναντι σε όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας, πιθανότατα και σε όλο τον κόσμο.
Ο κ. Τσιάρας στάθηκε ιδιαίτερα στην απουσία των οποιωνδήποτε αναπτυξιακών προοπτικών στο συγκεκριμένο φορολογικό νομοσχέδιο. Όταν μια χώρα χρωστάει, τόνισε, και κάνει μια σοβαρή προσπάθεια είτε να περιορίσει τις δαπάνες είτε μέσα από συγκεκριμένους τρόπους και από συγκεκριμένες πρακτικές να περιορίσει το έλλειμμα, την ίδια στιγμή πρέπει να αναζητά και την αναπτυξιακή πορεία αυτής της διαδικασίας και αυτής της προσπάθειας. Δυστυχώς αν εξετάσουμε αυτό κάθε αυτό το περιεχόμενο του προτεινόμενου νομοσχεδίου νομίζω ότι λίγο ή πολύ θα διαπιστώσουμε, πως μια τέτοιου είδους επίτευξη δεν μπορεί να υπάρξει.
Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του, ο Βουλευτής της Ν.Δ., επεσήμανε την σοβαρή ανακολουθία μεταξύ προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών κυβερνητικών πράξεων. Πριν από ένα χρόνο, όταν η Νέα Δημοκρατία είχε προτείνει το νόμο στήριξης των ελληνικών τραπεζών, η θέση της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν σθεναρά αρνητική. Μόλις πριν λίγες μέρες η ίδια η κυβέρνηση έσπευσε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, όπως το είχε προτείνει η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, να στηρίξει το πρόγραμμα ενίσχυσης του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και στο ζήτημα των ημιυπαιθριων χώρων. Η σημερινή κυβέρνηση χαρακτήριζε το νομοσχέδιο, το οποίο κατέθεσε ο προηγούμενος Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., ο κ. Σουφλιάς, ως ένα νομοσχέδιο καθαρά εισπρακτικό, που δεν έδινε καμία προοπτική ούτε και νομιμοποίηση, για το συγκεκριμένο πρόβλημα, που ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Τις προάλλες η κ. Μπιρμπίλη παρουσίασε την νέα κυβερνητική πρόταση, για την οποία ακόμα δεν έχουμε αντιλήφθει σε τι διαφέρει από την προηγούμενη. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές όμως δεν έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα εκτός του να παρουσιάσουν μια ρωγμή στην εικόνα συνέχειας του Κράτους, όταν οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται στην Ελλάδα. Ενώ από την άλλη αποδεικνύεται, πως απέναντι στην διαμορφούμενη άποψη της εκαστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας διαφορετικές προτάσεις ή άλλου είδους προσεγγίσεις δεν μπορούν να υπάρξουν.
Η κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Τσιάρας, η πολιτική εξουσία γενικότερα και το Ελληνικό Κοινοβούλιο σε ένα δευτερεύοντα ρόλο, έχουν μία παιδαγωγική προσέγγιση απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Αν δεν φροντίσουμε από μόνοι μας να είμαστε ξεκάθαροι, σταθεροί στις θέσεις μας, επαναλαμβάνοντας αυτό το οποίο πιστεύουμε κάθε ώρα και στιγμή μέσα στο πέρασμα του χρόνου, αντιλαμβάνεστε πως αυτό που εκπέμπουμε προς την ελληνική κοινωνία, είναι πέρα για πέρα αρνητικό. Το θέμα είναι πώς θα πείσουμε ως πολιτικό σύστημα και ως άνθρωποι που το υπηρετούμε, ότι αυτό το οποίο κάνουμε, το κάνουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα για το καλό και για το συμφέρον των πολιτών, για το καλό και το συμφέρον της κοινωνίας. Και δυστυχώς για μια ακόμα φορά, όπως αποδεικνύεται και από την συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους μήνυμα δεν εκπέμπεται μέσα από αυτό το χώρο, μέσα από τις τοποθετήσεις μας και μέσα από τις τοποθετήσεις αρκετών εκ των κυβερνητικών στελεχών.
Ο κ. Τσιάρας αφιέρωσε το τελευταίο μέρος της ομιλίας του σε δυο επιμέρους ζητήματα του φορολογικού νομοσχεδίου, που σχετίζονται με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης στις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών και στην επιβολή Φ.Π.Α. 10% στις διάφορες ιατρικές πράξεις. Αναγνώρισε, πως οι γιατροί, που υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το υπηρετούν με αρκετά χαμηλές αποδοχές. Υπενθύμισε πως έγινε μια γενναία προσπάθεια μέσα από την ενιαία σύμβαση, η οποία υπογράφηκε μέσω νομοσχεδίου από την προηγούμενη κυβέρνηση, να αναβαθμιστούν οι μισθοί και να υπάρξουν καλύτερες αποδοχές για τους γιατρούς. Μια προσπάθεια, που επεδίωξε να αντιμετωπίσει και όλα αυτά τα δυσάρεστα φαινόμενα, τα οποία πολλές φορές έχουν παρατηρηθεί, και τα οποία έχουν μία συγκεκριμένη αιτία. Κατά την άποψη του κ. Τσίαρα, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο, δυστυχώς, πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση και που αφορά τις εφημερίες των γιατρών. Άρα, λοιπόν, πρέπει να υπάρξει μία πολύ μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου επεμβαίνουν στο εισόδημα διαφορετικών κοινωνικών ομάδων. Τελειώνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής της Ν.Δ. υπογράμμισε για μια ακόμα φορά την επιβάρυνση, που θα έχει για τον Έλληνα πολίτη, η επιβολή Φ.Π.Α. στις ιατρικές πράξεις ύψους 10%. Είτε άμεσα πηγαίνοντας να πληρώσει όταν θα κάνει κάποιες ιατρικές εξετάσεις, είτε έμμεσα μέσω του ήδη υπερχρεωμένου ασφαλιστικού του ταμείου.