Κατάθεση Τροπολογίας στο σχέδιο νόμου για τις Εργασιακές Σχέσεις, για τους συμβασιούχους των stage.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ «ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ STAGE.
Στην κατάθεση τροπολογίας, μαζί με άλλους 15 συναδέλφους του Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, για την αποκατάσταση των συμβασιούχων στα προγράμματα Stage, προχώρησε ο Βουλευτής του νομού Καρδίτσας, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας. Η τροπολογία κατατέθηκε με αφορμή την επεξεργασία από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την προσεχή εβδομάδα, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας και άλλες διατάξεις». Με την τροπολογία τους οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν την επαναφορά της προσαύξησης του 50% για όσους εργαζόμενους με το πρόγραμμα Stage συμπληρώνουν 24μηνη απασχόληση σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου.
Κατά την κατάθεση της τροπολογίας ο κ. Τσιάρας δήλωσε:
«Η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση των Stage απέδειξε πως κυριαρχείται από διάθεση ρεβανσισμού και αναλγησίας. Προσέδωσε στους νέους Stagiers χαρακτηριστικά κομματικού στρατού, που ευνοηθήκαν με «αδιαφανείς», για την ίδια, διαδικασίες. Ξεχνά όμως, πως αυτοί οι άνθρωποι εργαστήκαν σκληρά όλα αυτά τα χρόνια, πολλοί εξ αυτών ακόμη και για 8 χρόνια, ευελπιστώντας σε ένα καλύτερο γι’ αυτούς μέλλον. Ξεχνά πως κάλυπταν στην ουσία πάγιες και διαρκείς ανάγκες, συνιστώντας ένα σημαντικό-γερό κρίκο στη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Δεν είναι αρκετή μια ευρεία εκλογική νίκη να δικαιολογεί συμπεριφορές κοινωνικής αναλγησίας και υποκριτικής διάθεσης για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ από δω και πέρα. Ούτε μπορεί το πρώτο μέλημα μιας κυβέρνησης να είναι η εκδίκηση από κάποιους ανθρώπους, που δεν ήταν οι πλέον ευνοούμενοι. Αυτές οι πρακτικές εξακολουθούν να τραυματίζουν τη σχέση της πολιτικής με την κοινωνία.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο κοινωνικό, καθώς αφορά σε χιλιάδες νέους ανθρώπους με γνώσεις και προσόντα, που αισθάνονται ότι βιώνουν μια ιδιότυπη εργασιακή ομηρία. Η προτεινόμενη τροπολογία – προσθήκη συνιστά μια κοινωνικά δίκαιη λύση. Είναι απολύτως σύμφωνη με την «αρχή της χρηστής διοίκησης», που επιτάσσει τα διοικητικά όργανα οφείλουν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους σύμφωνα με το αίσθημα δικαίου που επικρατεί, με καλή πιστή και σύμφωνα με τα χρηστά ήθη, ούτως ώστε να μην αδικούν τους διοικουμένους. Είναι απολύτως σύμφωνη με την «αρχή της εμπιστοσύνης του διοικούμενου», που προβλέπει ότι ο διοικούμενος πρέπει να εμπιστεύεται τη δράση της Διοίκησης, δηλαδή η Διοίκηση θα πρέπει με τις ενέργειές της να του αποδεικνύει ότι δρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του και, γενικότερα, του δημοσίου συμφέροντος.
Το κείμενο της τροπολογίας έτσι όπως κατατέθηκε στην Βουλή έχει ως εξής:
«Άρθρο 1
Το άρθρο 4 του ν.3812/2009 (ΦΕΚ Α 234/28.12.2009) καταργείται και επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις τον άρθρον 2 τον ν. 3320/2005 (ΦΕΚ Α’/28-2-2005).
Άρθρο 2
1. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 2 τον ν. 3320/2005 (ΦΕΚ Α’/28-2-2005), εφαρμόζονται σε όσους απασχολήθηκαν σε Υπηρεσίες του Δημοσίου, σε Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. πρώτου ή δεύτερου βαθμού, σε Ν.Π.Ι.Δ. του δημόσιου τομέα, της παρ. 1 τον άρθρου 14 τον Ν. 2190/1994, όπως ισχύει, ή σε φορείς της παρ. 3 τον άρθρον 1 του Ν. 2527/1997, με διαδοχικές συμβάσεις με σκοπό την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ανέργων (stage), οι οποίες καταρτίστηκαν στα πλαίσια χρηματοδοτούμενων από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους ή συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμμάτων, και εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Οι ως άνω διαδοχικές συμβάσεις να έχουν συναφθεί πριν την έναρξη ισχύος τον παρόντος και να είναι ενεργές κατά την έναρξη ισχύος αυτού.
β) Η χρονική διάρκεια των διαδοχικών συμβάσεων εργασίας να είναι συνολικά τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) μηνών κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ανεξαρτήτως αριθμού ανανεώσεων των συμβάσεων.
γ) Ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας του προηγούμενου εδαφίου (β) να έχει διανυθεί στον ίδιο φορέα, με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας, όπως αναγράφεται στην αρχική σύμβαση.
δ) Το αντικείμενο της απασχόλησης να αφορά σε δραστηριότητες, οι οποίες σχετίζονται ευθέως και αμέσως με ανάγκες τον αντίστοιχου φορέα, όπως αυτές οριοθετούνται από τα δημόσια συμφέροντα τα οποία υπηρετεί ο φορέας αυτός.
ε) Ο κατά τις προηγούμενες περιπτώσεις συνολικός χρόνος υπηρεσίας πρέπει να έχει παρασχεθεί κατά πλήρες ή μειωμένο ωράριο εργασίας και σε καθήκοντα ίδια ή παρεμφερή με αυτά που αναγράφονται στην αρχική σύμβαση.
2. Για τη διαπίστωση της συνδρομής των κατά την προηγούμενη παράγραφο προϋποθέσεων, ο εργαζόμενος υποβάλλει, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος τον παρόντος, αίτηση προς τον οικείο φορέα, στην οποία αναφέρει τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η συνδρομή των προϋποθέσεων αυτών. Αρμόδιο όργανο να κρίνει αιτιολογημένα εάν συντρέχουν, κατά περίπτωση, οι προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου, είναι το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο ή το όργανο που εξομοιώνεται με αυτό και όπου τέτοιο δεν υπάρχει, το Διοικητικό Συμβούλιο ή το διοικούν όργανο τον οικείου νομικού προσώπου ή το όργανο που εξομοιώνεται με αυτό κατά την κείμενη νομοθεσία. Στις δημοτικές ή κοινοτικές επιχειρήσεις, αρμόδιο όργανο είναι, σε κάθε περίπτωση, το Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο του οικείου Ο.Τ.Α., ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου ή του διοικούντος οργάνου της επιχείρησης. Η κατά τις ως άνω διατάξεις κρίση του αρμοδίου οργάνου ολοκληρώνεται το αργότερο εντός πέντε (5) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.»