Επιστολή στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ του Νομού Καρδίτσας για τον «Καλλικράτη».
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΕΔΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».
Ο Βουλευτής του νομού, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, αδυνατώντας να παρευρεθεί προσωπικά στην χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ, απέστειλε την ακόλουθη επιστολή, με την οποία περιγράφει τις θέσεις του για το σχέδιο «Καλλικράτης»:
«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε της ΤΕΔΚ,
Αγαπητοί κ.κ. Δήμαρχοι,
Κυρίες και Κύριοι,
Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή να παρευρεθώ στην έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης σας. Γνωρίζετε, πως ήμουν παρών στη Γενική Συνέλευση του Σαββάτου, η οποία αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Αντιλαμβάνεστε, πως οι προγραμματισμένες για σήμερα κοινοβουλευτικές μου υποχρεώσεις, δεν μου επιτρέπουν να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Θα προσπαθήσω, ωστόσο, δια της παρούσης να κάνω γνώστες τις θέσεις μου, σχετικά με την διοικητική μεταρρύθμιση στο νόμο μας, στον νόμο Καρδίτσας.
Για να έχει αξία μια μεταρρύθμιση οφείλει να διαφοροποιεί σημαντικά την ήδη υπάρχουσα πραγματικότητα. Αν δεν το επιτύχει, προφανώς και δεν μπορεί να ονομάζεται μεταρρύθμιση. Η πρόταση του ΥΠΕΣΔΑ για την νέα διοικητική δομή στο νομό Καρδίτσας, αφήνει πολλά και σημαντικά αναπάντητα ερωτήματα.
Από καιρό έχω υποστηρίξει και την υποστηρίζω ακόμα, πως, αν συντρέχουν πραγματικά οι λόγοι για τους οποίους επιχειρείται η διοικητική μεταρρύθμιση, στην Καρδίτσα θα έπρεπε να έχουμε την σύσταση τεσσάρων (4) και μόνο Δήμων. Αναλογικά βεβαίως το ίδιο θα έπρεπε να συμβεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όταν όμως ο κ. Ραγκούσης προτείνει την δημιουργία 23 δήμων στις Κυκλάδες – κάθε νησί και ένας δήμος – αντιλαμβάνεστε, πως από την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση απουσιάζει το σημαντικότερο μείζον κριτήριο, που θα έπρεπε να είναι το πληθυσμιακό. Η νησιωτικότητα και η ορεινότητα είναι προφανώς η δικαιολογία a la carte.
Ωστόσο ακόμη και μέσα από αυτή την νέα δομή, το λογικό θα ήταν να ακουστεί και η άποψη των τοπικών κοινωνιών. Άρα για τον νομό μας τα πράγματα είναι απολύτως συγκεκριμένα. Οι τέσσερεις (4) παλιές επαρχίες, Καρδίτσα – Σοφάδες – Μουζάκι – Παλαμάς, ο Δήμος Σελλάνων – Παμίσου με προσθήκη πιθανόν και της Ιθώμης, ο Δήμος Σμοκόβου (Ταμάσι – Μενελαΐαδα – Ρεντίνα) και οι Δήμοι Πλαστήρα και Αργιθέας, ως ορεινοί δήμοι, θα έπρεπε να συνιστούν τον νέο αυτοδιοίκητο χάρτη του νομού Καρδίτσας. Μόνο έτσι αποκαθίσταται το αίσθημα δικαίου στις τοπικές κοινωνίες. Γιατί προφανώς, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει πειστικά στο ερώτημα της μη δημιουργίας του Δήμου Σμοκόβου (Ταμάσι – Μενελαΐαδα – Ρεντίνα), όταν αυτός φέρει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον υπό σύσταση Δήμο Πλαστήρα. Ή στην άρνηση δημιουργίας του Δήμου Σελλάνων – Παμίσου – Ιθώμης, όταν ο τελευταίος καλύπτει κάθε κριτήριο, που έθεσε η κυβέρνηση.
Πολύ φοβάμαι, πως η κυβέρνηση αντί να προκρίνει μια γενναία μεταρρύθμιση – τομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την όποια ευχόμαστε όλοι, οδηγείται σε μια επιλογή μικροκομματικής σκοπιμότητας, που κατά την άποψη μου θα της πιστωθεί αρνητικά. Είμαστε σε μια εποχή, που οι όποιες θεσμικές αλλαγές επιβάλλουν κατ’ ελάχιστον την σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας και σίγουρα δεν μπορούν να προχωρήσουν ερήμην της.
Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την έκτακτη Γενική Συνέλευση και αναμένω οι αποφάσεις της ΤΕΔΚ, να σηματοδοτήσουν το πλαίσιο των προσδοκιών, που οι τοπικές κοινωνίες του νομού μας εκφράζουν.