Εισήγηση κατά την 35η Σύνοδο της Επιτροπής Οικονομικών, Εμπορικών, Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών Υποθέσεων της PABSEC.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 35Η ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ PABSEC.
Άκρως θετική κρίνεται η παρουσία του Βουλευτή της Ν.Δ. του νομού Καρδίτσας, κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα, στην 35η Σύνοδο της Επιτροπής Οικονομικών, Εμπορικών, Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ (PABSEC), διεθνούς οργανισμού για την συνεργασία των χωρών της Μαύρης Θάλασσας, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η συνοδός της επιτροπής, που διεξήχθει στο Κίεβο της Ουκρανίας το διήμερο 29 και 30 Σεπτεμβρίου, ασχολήθηκε με τα περιβαλλοντικά ζητήματα στην περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Ο κ. Τσιάρας ήταν ένας εκ των εισηγητών, παρουσιάζοντας στην εισήγηση του την κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Υπογράμμισε, πως η υποβάθμιση και η ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην περιοχή είναι τόσο μεγάλη, ώστε να απαιτείται η επείγουσα ανάληψη συντονισμένων δράσεων. Ιδιαίτερα σήμερα το ζήτημα της διαφύλαξης του θαλασσιού περιβάλλοντος έρχεται στο προσκήνιο, κυρίως λόγω του ρόλου της περιοχής στην παγκόσμια οικονομία, καθώς αποτελεί σπουδαίο ενεργειακό και εμπορικό κόμβο της ευρασιατικής ηπείρου. Η περαιτέρω ενεργοποίηση των υφιστάμενων περιφερειακών μηχανισμών, όπως ο ΟΣΕΠ, θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για την βελτίωσης της αποτελεσματικότητας στα πλαίσια της περιβαλλοντικής συνεργασίας.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τον ρολό της Ελλάδας στην προώθηση της εν λόγω πολίτικης, μέσα στα πλαίσια της Προεδρίας του ΟΣΕΠ, που ανέλαβε από την 1η Ιουνίου 2010. Η Ελληνική Προεδρία ανακήρυξε τη συνεργασία στον τομέα του περιβάλλοντος ως μια από τις άμεσες προτεραιότητες, με το σύνθημα «Ο Εύξεινος Πόντος γίνεται πράσινος». Οι πρωτοβουλίες της στοχεύουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος μέσω της προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης και της οικονομικής δραστηριότητας. Άμεσες προτεραιότητες η προστασία των θαλάσσιων υδάτων και της βιοποικιλότητάς της περιοχής, καθώς αποτελούν τη βάση για το μέλλον της ανάπτυξη μέσω του τουρισμού, της γεωργίας, της αλιείας κλπ. Ενώ επεσήμανε, πως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει υψηλό ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος του Εύξεινου Πόντου. Το πρόγραμμα της ΕΕ, «Συνεργασία για την Μαύρη Θάλασσα», περιέχει μια σειρά από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε διαφόρους τομείς όπως το περιβάλλον, η διαχείριση του θαλάσσιου χώρου για την ναυσιπλοΐα και η αλιεία.
Κλείνοντας ο κ. Τσιάρας, επεσήμανε πως, αν και αναπτύσσει μια σημαντική δυναμική στην εξέλιξη της συνεργασίας στον τομέα του περιβάλλοντος, ο ΟΣΕΠ δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει αυτή την δυναμική κατά το βέλτιστο τρόπο, κυρίως για την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών προσεγγίσεων στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των κρατών μελών του ΟΣΕΠ. Παρά την ορατή πρόοδο στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος τα τελευταία 20 χρόνια σε όλες τις χώρες του ΟΣΕΠ, εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμή προβλήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο σε εθνικό όσο και περιφερειακό επίπεδο. Η παρακολούθηση του περιβάλλοντος εξακολουθεί να χρειάζεται σημαντική βελτίωση, με τη δημιουργία περαιτέρω δράσεων και μέτρων, σκοπεύοντας την αποκατάσταση του κατεστραμμένου θαλάσσιου περιβάλλοντος και την αξιολόγηση των κινδύνων. Η ανταλλαγή εμπειριών μπορεί να είναι πραγματικό όφελος για όλα τα κράτη μέλη του ΟΣΕΠ και θα μπορούσε να συμβάλει σε σημαντική αύξηση του επιπέδου προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.