Ερώτηση για το Κόστος Σύνδεσης των Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων με το Δίκτυο της ΔΕΗ.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΕΗ.
Την άμεση επίλυση του ζητήματος του κόστους σύνδεσης των αγροτικών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, ζητά με ερώτηση, που κατέθεσε προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, ο Βουλευτής Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας , κ. Κώστας Τσιάρας.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, έτσι όπως κατατέθηκε στην Βουλή έχει ως εξής:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κον Κων/νο Σκανδαλίδη.
2. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, κον Γεώργιο Παπακωνσταντίνου.
ΘΕΜΑ: «Συνεχής κυβερνητικός εμπαιγμός προς στους επαγγελματίες αγρότες, που επενδύουν σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών».
Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί επαγγελματίες αγρότες, που έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ν. 3851/2010, εξαιτίας της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το όλο ζήτημα από την πλευρά της κυβέρνησης και των συναρμόδιων Υπουργείων.
Η νέα δυσάρεστη έκπληξη προήλθε από τις επιστολές της ΔΕΗ προς στους αγρότες, με τις οποίες τους ενημερώνει, πως πρέπει οι ίδιοι να επιβαρυνθούν το κόστος κατασκευής των υποδομών σύνδεσης του σταθμού παραγωγής τους με το δίκτυο της ΔΕΗ, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωσή τους. Κόστος, το οποίο ανέρχεται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για κάθε παραγωγό. Μάλιστα, με την επιστολή της, η ΔΕΗ θέτει προθεσμία 6 μηνών για την αποδοχή της προσφοράς σύνδεσης και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Παράλληλα τους ενημερώνει, πως σε περίπτωση, που η εν λόγω προθεσμία περάσει άπρακτη, η ίδια υπαναχωρεί από την προσφορά σύνδεσης και ο σχετικός φάκελος τίθεται στο αρχείο.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως οι βαρύγδουπες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τις θετικότατες προοπτικές, που ανοίγουν, για τους Έλληνες αγρότες, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και την «πράσινη ενέργεια» είναι, για μια ακόμα φορά, λόγια χωρίς αντίκρισμα. Μετά την αυθαίρετη επιβολή της υποχρέωσης κατάθεσης εγγυητικής επιστολής 150 € ανά κιλοβατ, μόνο από αυτούς και κανένα άλλο ιδιώτη, επιβάλλεται νέο χαράτσι, που αφορά το κόστος σύνδεσης και οδηγεί την όλη διαδικασία ουσιαστικά σε αδιέξοδο. Πολλοί είναι οι αγρότες, που βλέποντας τον επενδυτικό τους προϋπολογισμό να εκτοξεύεται στα ύψη και να καθιστά το όλο εγχείρημα δυσβάστακτο οικονομικά, επιλέγουν να μην προχωρήσουν τις διαδικασίες. Όταν μάλιστα οι τράπεζες έχουν σταματήσει ουσιαστικά να χρηματοδοτούν τις αγροτικές επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά συστήματα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, από τους 5.000 παραγωγούς, που έχουν λάβει προσφορές σύνδεσης, μέχρι στιγμής, μόλις 50 έχουν υπογράψει συμβόλαια σύνδεσης με το δίκτυο της επιχείρησης.
Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Σε ποιες διορθωτικές ενέργειες, προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί και αφορά το κόστος σύνδεσης των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών των επενδυτών – αγροτών με το δίκτυο της ΔΕΗ;»