Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την Συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης για την Κυβερνητική Πολιτική στο Πρόβλημα των Ναρκωτικών.
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ.
Συζητήθηκε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής επίκαιρη επερώτηση του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την κυβερνητική πολιτική στο πρόβλημα των ναρκωτικών. Στην σχετική συζήτηση, με την ιδιότητα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, συμμετείχε και ο Βουλευτής Καρδίτσας, κος Κωνσταντίνος Τσιάρας.
Τα κυριότερα σημεία την ομιλίας του κ. Τσιάρα έχουν ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,.
Αν προσέξουμε και εξετάσουμε τι συνέβη τα τελευταία χρόνια πάνω στο πρόβλημα της αντιμετώπισης της μάστιγας των ναρκωτικών, θα διαπιστώσουμε κυνικά μια σοβαρή αδυναμία του πολιτικού συστήματος να δώσει συνολική λύση. Οι προσπάθειες μας δεν έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Πολύ περισσότερο δεν αποδεικνύουν στο σύνολο όλων αυτών των ανθρώπων, που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται υπό την επήρεια των ναρκωτικών, και φυσικά των μελών των οικογενειών τους, ότι απέναντί τους έχουν μια πολιτεία, που με τις αποφάσεις της και τις επιλογές της έχει δώσει λύσεις, έχει δώσει απαντήσεις σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα.
Το κρίσιμο, λοιπόν, είναι επιτέλους να δρομολογήσουμε λύσεις μέσα από σύμπνοια και μέσα από κοινές αποφάσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης σε όποια απόφαση αφορά την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, όσον αφορά τις επιλογές, τις εξελίξεις και τις δράσεις που θα αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το πρόβλημα. Και το σημειώνω αυτό, γιατί είναι κοινή διαπίστωση, πως τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα.
Η προσπάθεια που ξεκίνησε με το πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης, μέσω των τεσσάρων νοσοκομείων και όσων άλλων ενταχθούν στην πορεία, είναι ένα θετικό βήμα. Όμως, το κρίσιμο είναι να δούμε το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων επιλογών. Αντιλαμβανόμαστε, πως όσο η ελληνική πολιτεία βρίσκεται σε αυτόν τον κυκεώνα αρνητικών εξελίξεων, θα υπάρχει σοβαρή αδυναμία χρηματοδότησης της όλης προσπάθειας. Θέλουμε να ελπίζουμε, πως η υποχρηματοδοτηση του ΟΚΑΝΑ, γίνεται επειδή προσβλέπουμε στην ανάπτυξη της διαδικασίας μέσα από τα νοσοκομεία και δεν υποκρύπτει την πραγματική αδυναμία της ελληνικής πολιτεία να τον χρηματοδοτήσει. Γιατί ο ΟΚΑΝΑ εξακολουθεί να έχει έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο σε όλη την διαδικασία για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος και δεν εξυπηρετεί σε τίποτα μια ενδεχόμενη κατάργησή του. Όταν μάλιστα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και με επιπλέον προγράμματα, πέρα της μεθαδόνης, καθώς η μεθαδόνη δεν είναι η πανάκεια και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος.
Εδώ που βρισκόμαστε ως ελληνική πολιτεία πρέπει πλέον να μην αφήσουμε περιθώρια στον εαυτό μας, ούτε για υπαναχωρήσεις, ούτε για καθυστερήσεις και πολύ περισσότερο για επιλογές, που δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Είναι, λοιπόν, ένα ζήτημα το οποίο πρέπει, αφ’ ενός μεν να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά και αφ’ ετέρου να εξετάσουμε και το παιδαγωγικό μήνυμα, που στέλνει η πολιτεία μέσα από όλη αυτήν την διαδικασία. Προφανώς δεν εξυπηρετείται ο σκοπός αυτός, όταν κάποιος από θεσμική θέση, όπως ο Πρωθυπουργός ή ο Υπουργός, προτρέπει τους πολίτες να κάνουν προσωπική χρήση ενός ναρκωτικού, καλλιεργώντας το στη γλάστρα του σπιτιού τους. Δεν μπορεί να λειτουργεί το πολιτικό σύστημα με τέτοιο τρόπο, υποδεικνύοντας προς τους πολίτες πώς και με ποιο τρόπο μπορούν να κάνουν χρήση ναρκωτικών. Γιατί τα ναρκωτικά νόμιμα ή παράνομα προκαλούν εξαρτήσεις. Με ολέθριες συνέπειες, πρώτα στην σωματική και ψυχική υγεία των χρηστών και στην συνεχεία στην ίδια την κοινωνία.
Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω το εξής. Η επιχειρούμενη προσπάθεια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης των χρηστών, θα μπορούσε υπό όρους να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο παρουσιάζεται. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται κυρίως μέσα από τις θέσεις διαφόρων κυβερνητικών στελεχών. Όλα δίνουν την αίσθηση, πως πρόκειται περί ενός προσχηματικού νομοσχεδίου, που μάλλον θέλει να θολώσει περισσότερο τα νερά, παρά να κάνει ξεκάθαρους τους κανόνες της αντιμετώπισης όλων των χρηστών, που θα πρέπει να μπουν σε μία λογική επανεξέτασης για το ποιος πραγματικά είναι ο χρήστης και ποιος δεν είναι.
Τα παραπάνω προφανώς και συνθέτουν μια πραγματικότητα που δεν είναι ευχάριστη. Χαιρετίζω τη σωστή πρωτοβουλία έναρξης χορήγησης μεθαδόνης στα νοσοκομεία,. Από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορώ να αφήνω ασχολίαστα πράγματα ή παραλείψεις, που αφορούν συνολικά τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση στέκεται απέναντι σ’ αυτό το σημαντικό ζήτημα.
Σας ευχαριστώ πολύ.»