ΟμιλΊα στην Εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ηλιουπολης με Θέμα: «Πολιτική Πραγματικότητα και Προοπτικές για το Μέλλον».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας, ήταν μεταξύ των βασικών ομιλητών της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΝΟΔΕ Ηλιούπολης με θέμα: «Πολιτική πραγματικότητα και προοπτικές για το μέλλον.Ο Υφυπουργός ανέφερε πως το πολιτικό σύστημα μετά τη μεταπολίτευση συσσώρευσε σημαντικές παθογένειες, με αποτέλεσμα η κοινωνία να βιώνει με οδυνηρό τρόπο τα πολυετή αποτελέσματα πολλαπλών επιλογών.Παράλληλα, ο Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν προοπτικές είναι η ανάσχεση της ύφεσης, προσθέτοντας ότι ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι μεν ανηφορικός, έχει ωστόσο προορισμό ένα καλύτερο μέλλον.Η δύναμη του απόδημου Ελληνισμού και η διάθεσή των Ελλήνων του εξωτερικού να βοηθήσουν πρακτικά τη χώρα, υπήρξε ακόμη ένα ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας ότι οι επενδύσεις θα οδηγήσουν τη χώρα έξω από την κρίση που την ταλανίζει.
Οι προοπτικές για το μέλλον, της χώρας αλλά και όλων μας, συνδέονται και διαμορφώνονται άμεσα από τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα. Μία εναλλακτική ανάγνωση του τίτλου θα ήταν να μιλήσουμε για την εξέλιξη και τις προοπτικές της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας. Επιτρέψτε όμως να σημειώσω πως μία τέτοια συζήτηση θα ήταν θεωρητική και με πολλά υποθετικά στοιχεία. Διακυνδυνεύεται έτσι η αξιοπιστία της όποιας προσέγγισης και τα σχετικά συμπεράσματα θα περιορίζονται σε φιλολογική αξιολόγηση. Ως άνθρωπος της πράξης επιτρέψτε μου λοιπόν να σταθώ στην πρώτη ανάγνωση. Σε αυτή που η σημερινή πολιτική πραγματικότητα δημιουργεί προοπτικές για το μέλλον.
- Θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντί σας και αυτό επιβάλλει να αναγνωρίσουμε πως το πολιτικό σύστημα, μετά τη μεταπολίτευση συσσώρευσε σημαντικές παθογένειες, μεταλασσόμενο σε κομματικό σύστημα. Δημιουργήθηκαν με την κοινωνία αλυσιδωτές σχέσεις εξάρτησης που φαινομενικά έλυναν προβλήματα, στην πραγματικότητα όμως ναρκοθετούσαν το μέλλον. Τα πολυετή αποτελέσματα πολλαπλών λανθασμένων επιλογών και ατολμίας αλλαγών τα βιώνουμε με οδυνηρό τρόπο τα τελευταία χρόνια. Η ύφεση της οικονομίας οδήγησε με σταθερά βήματα σε ύφεση των κοινωνικών αξιών που, παρά τα περί του αντιθέτου στερεότυπα, δοκιμάζονται καθημερινά και δοκιμάζονται σκληρά. Για να μπορέσουμε λοιπόν να μιλήσουμε για “προοπτικές” οφείλουμε πρώτα απ” όλα να ανασχέσουμε τη ύφεση. Να ανατάξουμε την οικονομία και την κοινωνία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, όχι μόνο για την κυβέρνηση που φέρει την ευθύνη λήψης αποφάσεων και εφαρμογής πολιτικών. Η επιτυχία της πρόκλησης αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος που βρίσκεται και το ίδιο σε μία κομβική στιγμή για να ανακτήσει την πληγωμένη αξιοπιστία του.
- Στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ο ένας δρόμος ειναι αυτός που ακολουθεί η κυβέρνηση στηριζόμενη από τρία κόμματα του εθνικού κοινοβουλίου. Αυτός είναι δρόμος δύσκολος, ανηφορικός με εμπόδια. Απαιτεί θυσίες και σκληρή συλλογική προσπάθεια. Για να τον διαβείς χρειάζεσαι τόλμη, αποφασιστικότητα, προσήλωση στο στόχο. Ο δρόμος αυτός έχει προορισμό ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τους πολίτες, μέσα από συγκροτημένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης. Ο άλλος δρόμος φαίνεται πιο εύκολος, κατηφορικός, όμως είναι δρόμος χωρίς προορισμό. Οδηγεί σε μετέωρα βήματα, σε άλματα στο κενό. Ένα κενό επικίνδυνου λαϊκισμού που φτιάχνει ψευδαισθήσεις και θολώνει την πραγματικότητα. Οι συνέπειες αυτού του δρόμου, με δεδομένες τις μεγάλες προκλήσεις που έχει ο τόπος, θα ήταν ολέθριες.
Στο δίλημμα επιλογής πορείας, την απάντηση έδωσαν πριν δέκα μήνες οι πολίτες. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε να ηγηθεί μιας μεγάλης προσπάθειας να καλύψει η χώρα πολύτιμο χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών. Να αντιμετωπίσουμε την αδράνεια των τελευταίων ετών. Αν κάτι χαρακτηρίζει τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα είναι η συσσώρευση ισχυρών δυνάμεων αδράνειας που αντιστέκονται στις αλλαγές. Που επιδιώκουν να καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις απαραίτητες για να σπάσουν οι κατεστημένες νοοτροπίες της οπισθοδρόμησης και να νοικοκρευτεί το κράτος. Η κυβέρνηση επιχειρεί την υλοποίηση αλλαγών, οι οποίες μπορεί να έχουν πολιτικό κόστος. Όμως μια υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει και να εφαρμόσει τις αναγκαίες αλλαγές εάν θέλει να είναι χρήσιμη για τον τόπο. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια υπολογισμού πολιτικού κόστους. Γιατί όποιος κάνει τέτοιους υπολογισμούς τελικά θα χάσει το λογαριασμό και της οικονομίας και της κοινωνίας. Το όραμα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, είναι να αναγεννηθεί μία ευρωπαϊκή Ελλάδα, με επικεφαλής όλες τις δημιουργικές της δυνάμεις. Η διασφάλιση της θέσης της χώρας στο Ευρώ δεν είναι απλά ένας οικονομικός ή πολιτικός στόχος. Είναι μία στρατηγική προσπάθεια μετασχηματισμού των κυριότερων δομών του κράτους και της οικονομίας. Αυτή η προσπάθεια είναι που βάζει τις βάσεις για να υπάρξουν προοπτικές για το μέλλον.
- Οι Έλληνες του εξωτερικού, οι ομογενείς μας, νοιάζονται για τη χώρα μας και θέλουν να τη στηρίξουν. Πρακτικά. Θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξή της. Όπου κι αν βρέθηκα, οι Έλληνες μου ζητούσαν συγκεκριμένες πληροφορίες έτσι ώστε να κάνουν το βήμα και να επενδύσουν στην πατρίδα. Θέτουν όμως ταυτόχρονα ζητήματα που αφορούν σε πολυετείς δυσκαμψίες της δημόσιας διοίκησης και των σχετικών διαδικασιών. Ωστόσο, υπάρχουν βασικά ζητήματα που πρέπει να ξεπεραστούν. Η γραφειοκρατία είναι ένας από τα βασικά εμπόδια που κρατούν τους ομογενείς μακριά. Επίσης υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την ευελιξία, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα του επενδυτικού πλαισίου.Αυτό λοιπόν που ζητούν είναι μία δημόσια διοίκηση σύμμαχο και όχι αντίπαλο της επιχειρηματικής δημιουργικότητας. Για να είμαστε ρεαλιστές, ο δρόμος των επενδύσεων είναι ο μόνος δρόμος εξόδου από την κρίση και ο μόνος δρόμος για δημιουργία θέσεων εργασίας.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι κάνουμε για το μέλλον. Η προφανής απάντηση «Να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας» είναι πολύ καλή για να είναι ρεαλιστική. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι που αυτό δεν το θέλουν. Επιδιώκουν να οδηγήσουν τη χώρα σε άγνωστα, επικίνδυνα μονοπάτια. Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι όσοι θέλουμε τη χώρα να αλλάξει και να γίνει καλύτερη. Σε κάθε τομέα, σε κάθε δραστηριότητα. Αρχίζοντας από το κράτος. Αρχίζοντας από το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Γι΄αυτό χρειαζόμαστε ποιοτική επανεκκίνηση του σε όλους τους τομείς. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ανάταξη της οικονομίας και η ανασυγκρότηση της κοινωνίας. Η κοινωνική συνοχή είχε τραυματιστεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε σκληρά και μεθοδικά. Η προοπτική για το μέλλον θα είναι άνευ αντικειμένου αν δεν αποκατασταθεί η κοινωνική εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στις αξίες.Ειδικά για τους πολιτικούς της εποχής, μεγαλύτερη σημασία έχουν οι πράξεις και όχι τα λόγια. Οι πολίτες… Η κοινωνία μας… Έχουν κουραστεί από τα πολλά λόγια και τις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις που δεν οδηγούν πουθενά και το μόνο που κάνουν είναι να συντηρούν τα αδιέξοδα.Όταν συνισταμένη δύναμη της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας είναι η πίστη στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή τομών και αλλαγών, τότε μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Μπορούμε να έχουμε προοπτικές για το μέλλον.