«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι η πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Και χρειάζεται κοινή δράση και κοινή προσπάθεια, ενός μεγάλου μέρους του πολιτικού συστήματος, αν θέλουμε η επόμενη ημέρα να είναι μία καλή μέρα για την πατρίδα μας, για την ελληνική κοινωνία» τονίζει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς σε αυτή την προεκλογική καμπάνια δεν μιλάμε καθόλου για τον ιδιωτικό τομέα, που έχει υποστεί μία μεγάλη ζημία με τα capital controls».

Ο κ. Τσιάρας υποστηρίζει ότι «η ΝΔ έχει πάρει μαθήματα, ωστόσο πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το να πιστεύουμε σε ουτοπικές υποσχέσεις, οι οποίες ποτέ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν, κάνει κακό ως πρακτική και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα, πολύ περισσότερο στην ίδια την κοινωνία», καθώς «δεν υπάρχουν περιθώρια για να μείνει κανείς στην επικοινωνία. Πρέπει με πραγματισμό και ρεαλισμό να πει την αλήθεια στον κόσμο». «Η ΝΔ σε αυτές τις εκλογές διεκδικεί «μία άλλη οικονομική πολιτική, μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις, μέσα από τη συγκεκριμένη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και κυρίως μέσα από κίνητρα τα οποία θα φέρουν εκ νέου τις επενδύσεις».

«Αν δεν υπάρχει μία ευρεία συνεργασία υγιών πολιτικών δυνάμεων μετά από αυτές τις εκλογές, δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε, όχι απλά τις προγραμματικές συνθήκες της συμφωνίας του μνημονίου, που ευρέως ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου, αλλά ούτε να σταθούμε ελάχιστα υπεύθυνοι απέναντι σε υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει» σημειώνει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ερ: Κύριε Τσιάρα, καλημέρα σας, ευχαριστώ πολύ γι” αυτήν τη συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Είστε πρώτος στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Καρδίτσα. Μία ιδιαίτερη περιοχή. Πώς βλέπετε από εκεί αυτές τις εκλογές;

Απ: Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να συνομιλώ μαζί σας, εκτιμώ τον ρόλο και τη δράση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και στο παρελθόν, που έτυχε να έχουμε τη συνεργασία όσο ήμουν στο υπουργείο Εξωτερικών. Σωστά το λέτε, εκλογές που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, προφανώς η Καρδίτσα, από την οποία προέρχομαι, είναι μία ιδιαίτερη περιοχή στο κέντρο της Ελλάδος, με αγροτική, κατά βάση, οικονομία, με πάρα πολλά προβλήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και με πολλές ανησυχίες, σχετικά με αυτό που έρχεται μπροστά και με αυτό που εξελίσσεται. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι η πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Και χρειάζεται κοινή δράση και κοινή προσπάθεια, θα έλεγα, ενός μεγάλου μέρους του πολιτικού συστήματος, αν θέλουμε η επόμενη ημέρα να είναι μία καλή ημέρα για την πατρίδα μας, να είναι μία καλή ημέρα για την ελληνική κοινωνία, γενικότερα. Θα έλεγα, επίσης, ότι η ζημιά που έχει γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην εθνική οικονομία, ουσιαστικά δρομολογεί μάλλον δυσάρεστες εξελίξεις σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα. Δυστυχώς, σε αυτή την προεκλογική καμπάνια δεν μιλάμε καθόλου για τον ιδιωτικό τομέα. Η πραγματική δύναμη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα. Τον πλούτο στην Ελλάδα τον παράγει ο ιδιωτικός τομέας. Δυστυχώς, μέσα από το γεγονός μίας εγκαταστημένης πια πραγματικότητας των capital controls, για τρίτο περίπου μήνα, με δεδομένη τη νομοθετική ρύθμιση για να μην πληρώνονται οι επιταγές που υπάρχουν στην αγορά μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου- και μιλάμε για ένα ποσό που κατ” άλλους είναι δύο δισεκατομμύρια για κάποιους άλλους τρία δισεκατομμύρια ευρώ- πολύ φοβάμαι πως τον επόμενο μήνα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το κλείσιμο πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Και αυτό θα έχει όντως αρνητικό αντίκτυπο. Εμείς, στη Νέα Δημοκρατία, πιστεύουμε ότι είχε γίνει μία πολύ σοβαρή προσπάθεια να υπάρχει μία ισορροπία στην οικονομία, κάτι το οποίο ομολογούν όλοι, ειδικά για το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Δυστυχώς, αυτή η παρένθεση η κυβερνητική μάς έφερε πάρα πολύ πίσω, γι” αυτό σε αυτές τις εκλογές διεκδικούμε μία άλλη οικονομική πολιτική, μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις, μέσα από τη συγκεκριμένη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και κυρίως μέσα από κίνητρα τα οποία θα φέρουν εκ νέου τις επενδύσεις.

Ερ: Πιστεύετε δηλαδή ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει το μάθημά της. Τιμωρήθηκε στις προηγούμενες εκλογές για τη συγκεκριμένη διακυβέρνηση.

Απ: Η ΝΔ, σαφώς, έχει πάρει μαθήματα, ωστόσο πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το να πιστεύουμε σε ουτοπικές υποσχέσεις, οι οποίες ποτέ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν, κάνει κακό ως πρακτική και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα, πολύ περισσότερο στην ίδια την κοινωνία. Αν όλοι καταλάβουμε ότι πρέπει με ρεαλισμό, σοβαρότητα, πραγματισμό, να εκτιμήσουμε μία πραγματικότητα η οποία, δυστυχώς, είναι κακή και να προσπαθήσουμε όλοι από κοινού να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, θέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και συγκεκριμένα βήματα για το άμεσο μέλλον, τα οποία θα γίνουν πραγματικότητα, μόνο τότε μπορούμε να ελπίζουμε και να πιστεύουμε ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο για την πατρίδα μας και την κοινωνία μας.

Ερ: Παρατηρούμε, όμως, τις τελευταίες ημέρες, επειδή και ο εκλογικός χρόνος είναι πιεστικός, ότι έχουν ανέβει πολύ οι τόνοι, βλέπουμε μία μάχη επικοινωνίας περισσότερο και όχι ουσίας.

Απ: Προφανώς, σε μία προεκλογική περίοδο η επικοινωνία έχει τον δικό της ρόλο. Ας μη γελιόμαστε, είναι πολλές οι εκλογές που στο παρελθόν έχουν κριθεί στον επικοινωνιακό τομέα και όχι στον τομέα της ουσίας. Επειδή, όμως, μου κάνετε πραγματικά μία πολύ καλή ερώτηση, θα σας έλεγα ότι αν κανείς δεν δει την ουσία σε αυτές τις εκλογές και μείνει απλά στο κομμάτι της επικοινωνίας, πολύ φοβάμαι ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό το οποίο θα δώσει την πραγματική διάσταση της πραγματικής ελπίδας στην ελληνική κοινωνία για την επόμενη ημέρα. Είδατε πιο ήταν το μήνυμα των προηγουμένων εκλογών, ειδικά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάω για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όταν μιλούσαν για την ελπίδα που έρχεται. Η πραγματικότητα δεν τους διέψευσε απλά, αλλά έγινε εφιάλτης για τον μέσο Έλληνα πολίτη. Η ανασφάλεια, ο φόβος, η αγωνία για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και στο ευρώ ή από την άλλη πλευρά θα χρεοκοπήσει. Δυστυχώς, μέσα από ψεύτικες υποσχέσεις, μέσα από επικοινωνιακά τρικ, πολλές φορές κρίνονται οι εκλογές στην Ελλάδα. Αυτήν τη φορά, όμως, και κλείνω με αυτό, εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για να μείνει κανείς στην επικοινωνία. Πρέπει με πραγματισμό και ρεαλισμό να πει την αλήθεια στον κόσμο.

Ερ: Στη Νέα Δημοκρατία καταλογίζουν, και δικαίως, αρνητική βούληση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Αυτά είναι δύο πολύ βασικά πράγματα στην ελληνική κοινωνία, στην ελληνική οικονομία, είναι δύο μεγάλα χαρτιά που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη σήμερα, έχει ανάγκη ο πολίτης και για το νοικοκύρεμα, αλλά και κυρίως για κοινωνική δικαιοσύνη.

Απ: Είναι εξαιρετικά εύστοχη η παρατήρησή σας κ. Αραβοπούλου. Όμως, ας τα βάλουμε σε μία σειρά όλα αυτά τα οποία είπατε. Καταλογίζουν όλα αυτά στη Νέα Δημοκρατία οι άνθρωποι που για εννέα μήνες, ενώ βγήκαν με τη σημαία της κάθαρσης και της αποκατάστασης των όποιων αδικιών. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα, ούτε σε επίπεδο κοινοβουλευτικό, δηλαδή νομοθετικό, αλλά ούτε σε επίπεδο κεντρικών επιλογών. Αντίθετα, έρχονται εκ νέου να ζητήσουν την ψήφο του κόσμου, πάλι με τα ίδια επιχειρήματα, ενώ οι ίδιοι έχουν αποδείξει απόλυτη ανικανότητα να τα διαχειριστούν. Ας μη γελιόμαστε, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, συνολικά, το οποίο υπάρχει μεταξύ πολιτικού συστήματος και κοινωνίας. Ή όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι ναι έχει σοβαρές ευθύνες το πολιτικό σύστημα, είμαι ο πρώτος που θα το δεχθώ, άλλο τόσο, όμως, μία εγκατεστημένη νοοτροπία στη σοβαρή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας εμποδίζει δράσεις ή εμποδίζει επιλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτή την κακή πραγματικότητα. Είναι βέβαιο ότι ο Έλληνας πολίτης πρέπει να δει κάτι πολύ συγκεκριμένο για να ανακτηθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Ότι πρέπει επιτέλους να μιλάμε για ένα κράτος, για μία πολιτεία, όπου θα υπάρχουν κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης. Η επόμενη κυβέρνηση, όποια κυβέρνηση- εκτιμώ και εύχομαι να είναι μία κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας- να αναδείξει και να προβάλει και να εκπέμψει σταθερό παιδαγωγικό μήνυμα. Αν δεν υπάρχει μία ευρεία συνεργασία υγιών πολιτικών δυνάμεων μετά από αυτές τις εκλογές, πολύ λυπάμαι κυρία Αραβοπούλου, αλλά εκτιμώ ότι δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε, όχι απλά τις προγραμματικές συνθήκες της συμφωνίας του μνημονίου, που ευρέως ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου, αλλά πολύ περισσότερο δεν θα μπορέσουμε να σταθούμε ελάχιστα υπεύθυνοι απέναντι σε υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, πολλά έχουμε να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε μία πολύ δύσκολη πραγματικότητα και πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την πραγματικότητα, ώστε να εκφράζει η όποια επιλογή την κοινωνική δικαιοσύνη για την οποία σας μίλησα νωρίτερα και την αίσθηση ότι ο πολίτης απέναντί του έχει μία σοβαρή πολιτεία. Έχει ένα πολιτικό σύστημα το οποίο πραγματικά τον υπηρετεί, δεν τον κοροϊδεύει και δείχνει ότι πρέπει να πάμε στην επόμενη ημέρα.