ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗ
Ερ: Εθνική γραμμή μεν στο προσφυγικό, αλλά και πολλά «καρφιά», αναφορικά με τη διαχείριση της κυβέρνησης. Πιστεύετε πραγματικά πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ απηύθυνε προσκλητήριο σε αυτούς τους ανθρώπους, με την πολιτική της, να έρθουν στην Ελλάδα;
Τα γεγονότα, δυστυχώς, επιβεβαίωσαν, πως η Κυβέρνηση είχε υποτιμήσει το πρόβλημα. Ενδεικτικές είναι οι ατυχείς δηλώσεις της πρώην Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για μετανάστες που λιάζονται στην Ομόνοια και μετά εξαφανίζονται.
Την ίδια στιγμή οι ψευτοαπειλές για άνοιγμα των συνόρων και μαζική αποστολή τζιχαντιστών στην Ευρώπη από τον Υπουργό Άμυνας ή το κλείσιμο της Αμυγδαλέζας, ήταν πράξεις που εξέπεμψαν λάθος μηνύματα. Τόσο προς τα δουλεμπορικά κυκλώματα που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο, όσο και προς τους χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους που είδαν τη χώρα μας ως πύλη εισόδου στη «γη της Επαγγελίας», την Ευρώπη.
Και δεν είναι “καρφιά” από τη ΝΔ. Είναι η ωμή πραγματικότητα. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αποδείχτηκε παντελώς ανίκανη να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση. Και μετέτρεψε ένα ζήτημα ευρωπαϊκών διαστάσεων σε μείζονα εθνικό κίνδυνο.
Μόλις πριν λίγες μέρες, στη Σύνοδο Κορυφής, η αναβολή αποφάσεων διέσωσε τον κ. Τσίπρα από ένα ακόμα σφάλμα, καθώς διαφαίνονταν η προοπτική να υπάρξει υπαναχώρηση από τις αποφάσεις του τελευταίου Συμβούλιου των Πολιτικών Αρχηγών, που διαμόρφωσαν ένα ελάχιστο, κοινά αποδεκτό πλαίσιο εθνικής στρατηγικής για το προσφυγικό. Σας θυμίζω, πως αν δεν αντιδρούσαν κάποιοι από τους εταίρους μας, ήταν έτοιμος να αποδεχτεί το προσχέδιο συμπερασμάτων, που θα μετέτρεπε οριστικά και αμετάκλητα την Ελλάδα σε ένα απέραντο hotspot.
Ξεκάθαρα πράγματα λοιπόν: εθνική γραμμή, ναι. Ανοχή στην ανικανότητα, όχι
Ερ: Γιατί επαναφέρετε με τόση ένταση τα προαναχωρησιακά κέντρα φιλοξενίας, τα κέντρα κράτησης κλειστού τύπου δηλαδή, για τους οικονομικούς μετανάστες; Διότι, μπορεί να στέλνουν ένα μήνυμα αποτροπής, αλλά αρκετοί ισχυρίζονται πως γεννώνται ζητήματα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη χώρα και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος για όλους. Τέτοιο θέμα δεν τίθεται από κανέναν, παρά μόνο από ακραίους κύκλους της Αριστεράς, που δυστυχώς ενθυλακώνονται στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και αποδείχτηκε, πως συνομιλούν και διαπραγματεύονται με έγκλειστους τρομοκράτες. Στα σοβαρά όμως, θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν υφίσταται. Άλλωστε τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, είναι μία πρόβλεψη η οποία με σαφήνεια προβλέπεται στον ίδιο τον κώδικα της Συνθήκης του Σένγκεν.
Ερ: Έχετε θητεύσει και στο υπουργείο Εξωτερικών. Πέραν των ευθυνών της κυβέρνησης, πώς κρίνετε την όλη στάση της ΕΕ στο πρόβλημα, αλλά και τον τρόπο που γίνεται η προσέγγιση με την Τουρκία;
Αναμφίβολα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διακατέχεται από εγγενείς αδυναμίες. Και από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, οι εταίροι μας αντέδρασαν φοβικά και επέδειξαν ολιγωρία στην αντιμετώπιση του ζητήματος, επιτρέποντας στην Τουρκία από εγκαλούμενη, να αξιώνει διεκδικήσεις και να εκβιάζει ολόκληρη την ΕΕ.
Αυτήν την ώρα όμως, απέχουμε μόλις μια βδομάδα από τις τελικές αποφάσεις της επόμενης Συνόδου της 17ης Μαρτίου οπότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και οφείλουμε όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Για τη ΝΔ, η ελάχιστη ελληνική επιδίωξη είναι αυτή που κατεγράφη στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.
Ερ: Ισχυρίζεστε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ βλάπτει σοβαρά τη χώρα, αλλά παράλληλα δεν ζητάτε εκλογές και αναφέρετε πως ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που παίρνει τις πολιτικές πρωτοβουλίες. Δεν υπάρχει κάποια αντίφαση σε αυτό;
Γνωρίζετε ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να επιβάλει τις εκλογές. Επομένως είναι ανούσιο και κομματική πρακτική άλλων εποχών να ζητάμε επανειλημμένως εκλογές, που δεν μπορούμε να επιβάλλουμε ή να εκβιάσουμε, όπως έκανε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με αφορμή την προεδρική εκλογή. Σε κάθε περίπτωση το Σύνταγμα περιέχει σαφείς προβλέψεις για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, εφόσον η Κυβέρνηση απωλέσει τη δεδηλωμένη. Εάν τότε δεν σχηματιστεί άλλη κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή, που όπως σήμερα είναι διαμορφωμένα τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολο, τότε και μόνο μπορούμε να οδηγηθούμε σε εκλογές.
Μην έχετε όμως αμφιβολίες: Τις εκλογές θα αναγκαστεί να τις προκηρύξει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής του και στην αδυναμία του να κυβερνήσει τον τόπο. Όποτε, όμως, και να γίνουν εκλογές εμείς θα τις κερδίσουμε. Διαμορφώνοντας με γρήγορους ρυθμούς το σχέδιο και το πρόγραμμα μας, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά αδιέξοδα βάζοντας τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης.
Ερ: Δεν ανησυχείτε πως, αν ο κ. Τσίπρας με κάποιον τρόπο πάρει την αξιολόγηση, στη συνέχεια θα επανακτήσει τον έλεγχο του πολιτικού παιχνιδιού;
Ο κ. Τσίπρας έχει χάσει προ πολλού την πρωτοβουλία των κινήσεων. Και παραμένει όμηρος στα «βιλαέτια» που συγκροτούν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Με τις αποκαλύψεις για την απόπειρά του να εναγκαλιστεί με ότι μέχρι χθες ονόμαζε διαπλοκή. Τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις των Υπουργών του στην Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Τις ανεκδιήγητες επιλογές απίθανων ανθρώπων στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και τη διάλυση των ψευδαισθήσεων που εξέθρεψε η προεκλογική του ρητορική, ο κ. Τσίπρας έχει μπει σε έναν νέο κύκλο ταχύτατης φθοράς. Να είστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα ανήκει οριστικά στο πολιτικό περιθώριο.
Ερ: Πέραν των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού, η ΝΔ είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε τυχόν άμεσες πολιτικές εξελίξεις ή θα πρέπει να προηγηθεί η οργανωτική ανασύνταξη;
Η οργανωτική ανασύνταξη του κόμματος αφορά το κόμμα, όχι το κράτος και τη διακυβέρνηση. Και αυτή είναι μία ακόμα σημαντική διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ που αντιμετώπισε το Κράτος ως λάφυρο, τοποθετώντας «συγγενείς και φίλους από τους κινηματικούς αγώνες», χωρίς ίχνος αξιοκρατίας, σε όλες τις νευραλγικές θέσεις του Δημοσίου.
Η ΝΔ είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν στη διακυβέρνηση του τόπου, οποτεδήποτε κληθεί. Ήδη οι δημοσκοπήσεις, δείχνουν μεταστροφή του κλίματος και μια καθαρή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, τόσο σε εκλογικά όσο και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και αυτό είναι ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα. Όμως εμείς, δεν στεκόμαστε σε αυτό. Βασική μας προτεραιότητα είναι η καλύτερη και ταχύτερη προετοιμασία, έτσι ώστε να είμαστε όποια στιγμή χρειαστεί έτοιμοι, για να πρωταγωνιστήσουμε μαζί με τους πολίτες στην ανασυγκρότηση της χώρας.
Ερ: Μιας και ρώτησα για την οργανωτική ανασύνταξη, προκύπτουν αποτελέσματα από την καμπάνια χρηματοδότησης «Λίγα από πολλούς»; Διότι, ομολογουμένως το σχέδιο η ΝΔ να αυτοχρηματοδοτείται σχεδόν πλήρως είναι αρκετά φιλόδοξο…
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει μια φιλόδοξη προσπάθεια μέσω του nd.gr/donate ζητώντας λίγα από τους πολλούς φίλους και τα μέλη της ΝΔ, ώστε να εξυγιάνουμε τα οικονομικά του κόμματος με ίδιες δυνάμεις. Είναι νωρίς για να κάνουμε απολογισμό της καμπάνιας που ξεκίνησε μόλις πριν λίγες ημέρες. Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία, πως η ΝΔ είναι αποφασισμένη να διαχειρίζεται με διαφάνεια τα οικονομικά της, να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και ο κάθε πολίτης να γνωρίζει που ακριβώς πηγαίνουν τα χρήματα της κρατικής χρηματοδότησης. Αυτές είναι οι βασικές αρχές: η διαφάνεια, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και ο σεβασμός στον έλληνα φορολογούμενο.