«Οι Έλληνες δοκιμάστηκαν σκληρά από τους πειραματισμούς μιας κυβέρνησης, που ευαγγελιζόταν την ισότητα, για να φέρει, τελικά, την ισοπέδωση.» (Εφημερίδα Φιλελεύθερος_7/6/19)
‒ Τι γίνεται στη Βουλή; Πως θα μπορέσετε να …απονομιμοποιήσετε την απονομιμοποίηση; Η καταγγελία της βιομηχανίας των ρουσφετιών, της καταιγίδας των (ν)τροπολογιών, αντιμετωπίζεται μόνο με την αποχώρηση της αντιπολίτευσης; Και σε κάθε περίπτωση, δεν αποτελεί μια ακόμα νάρκη για την επόμενη μέρα της χώρας;
Η Νέα Δημοκρατία έχει καταγγείλει επανειλημμένως και σε όλους τους τόνους τις κακές πρακτικές νομοθέτησης, στις οποίες υποπίπτει συστηματικά η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της. Περισσεύουν άλλωστε οι περιπτώσεις, στις οποίες οι υπουργοί του κ. Τσίπρα εισήγαγαν εκπρόθεσμες τροπολογίες, που πολλές φορές αποτελούσαν ολόκληρα νομοσχέδια.
Απέναντι σε αυτή την πρακτική, σας θυμίζω πως οι ενστάσεις της ΝΔ έχουν εκφραστεί στο ύψιστο δυνατό επίπεδο. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής αυτές τις πρακτικές που αντιστρατεύονται τον Κανονισμό της Βουλής και τα κοινοβουλευτικά ήθη. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος της Βουλής, επιδεικνύοντας σκανδαλώδη ανοχή στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, επιλέγει ορισμένες φορές να λειτουργεί περισσότερο ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο ως Πρόεδρος του Σώματος.
Από κει και πέρα όμως, όσα παροιμιώδη συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στη Βουλή, υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Όχι μόνο γιατί είμαστε αντιμέτωποι, για μια ακόμα φορά, με μια καταιγίδα τροπολογιών. Αλλά κυρίως γιατί η κυβέρνηση κρατά ανοιχτή μια Βουλή η οποία έχει ουσιαστικά διαλυθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, το βράδυ των ευρωεκλογών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ήταν μια δύσκολη απόφαση. Αλλά ήταν μια επιβεβλημένη επιλογή, προκειμένου να υπερασπιστούμε το κύρος και την αξιοπρέπεια του Κοινοβουλίου.
‒ Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω. Δεν είναι αυτές οι μεθοδεύσεις συνέχεια των όσων καταγγέλλονται για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και ειδικότερα στην υπόθεση Novartis;
Είναι συνέχεια μιας στρεβλής αντίληψης για τον Κοινοβουλευτισμό. Και, λυπάμαι που θα το πω, φοβάμαι πως, είναι μια στρεβλή αντίληψη για την ίδια την Δημοκρατία μας, τους θεσμούς της και την αξιοπιστία τους.
Αυτή άλλωστε πρέπει να είναι η προτεραιότητα της επόμενης Βουλής που θα σχηματιστεί μετά την 7η Ιουλίου. Να λειτουργήσουν και πάλι οι θεσμοί της Δημοκρατίας, μακριά από μεθοδεύσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, που επιτρέπουν στην εκτελεστική εξουσία να ποδηγετεί τους δημοκρατικούς μας θεσμούς και να υπονομεύει στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της.
‒ Φοβάστε μήπως όλα αυτά ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα; Πολλώ δε μάλλον που, όπως διαφαίνεται, η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και ενίσχυσης της ανάπτυξης. Ή μήπως υπάρχει plan B του κ. Τσίπρα για μετά την ήττα, για τη δική του επόμενη μέρα;
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την επίσημη παραδοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών πως συνειδητά κατακρεούργησε φορολογικά την μεσαία τάξη, προκειμένου να υπηρετήσει την ταξική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα, περί μέτρων στήριξης στη μεσαία τάξη από εκείνους που επέβαλλαν 29 νέους φόρους και 17 επιπλέον περικοπές μέσω των ασφαλιστικών εισφορών στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αποτελούν, απλά, προφάσεις εν αμαρτίαις.
Κοιτάξτε, το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε ξεκάθαρα πως οι πολίτες ουδόλως πείστηκαν από τις παροχές της τελευταίας στιγμής. Και γι’ αυτό γύρισαν την πλάτη τους στον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Αλλά μην γελιόμαστε. Τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση δεν είναι ουσιαστικά μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης. Όσο δεν συνδυάζονται με πολιτικές με αναπτυξιακό αποτύπωμα, θα παραμένουν κάποια αποσπασματικά και ατελέσφορα μέτρα, τα οποία. τελικά, θυμώνουν και εξοργίζουν ακόμα περισσότερο τους υπερφορολογημένους πολίτες.
Από κει και πέρα, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Με αυτοπεποίθηση για το σχέδιο μας, δεν θα υποκύψουμε στις Σειρήνες της παροχολογίας. Θα επιμείνουμε να διεκδικούμε τη θετική ψήφο των πολιτών στο ρεαλιστικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
‒ Τι απαντάτε στις αιτιάσεις περί επιστροφής στον αναχρονιστικό νεοφιλελευθερισμό, σε περίπτωση εκλογής της Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη; Στο δίλημμα «δίκαιη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς ή άναρχη, άνιση και μόνο για λίγους» που εκπέμπει η κυβέρνηση;
Κύριε Σερέτη, τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες δοκιμάστηκαν σκληρά από τους πειραματισμούς μιας κυβέρνησης, που ευαγγελίστηκε την ισότητα, για να φέρει, τελικά, την ισοπέδωση.
Δεν υπάρχει, πια, χρόνος για νέα ψευτοδιλήμματα, ούτε για αυταπάτες. Αντιλαμβάνομαι την σκοπιμότητα της κυβέρνησης να προκαλέσει ψευδεπίγραφες διαιρέσεις και να αναβιώσει αναχρονιστικές ιδεοληψίες προκειμένου να διασωθεί με ένα αξιοπρεπές εκλογικό ποσοστό. Δεν θα ακολουθήσουμε έναν τέτοιο πολιτικό κατήφορο που υπονομεύει την ενότητα των Ελλήνων και διαιρεί τους πολίτες.
Εμείς, έχουμε μια διαφορετική αντίληψη. Εμείς πιστεύουμε πως η πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική είναι η αναπτυξιακή πολιτική. Η πολιτική που δημιουργεί νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική, προφανώς και δεν αφορά τις ελίτ. Αφορά, κυρίως, τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Αφορά τις νέες και τους νέους μας, που τελείωσαν τις σπουδές τους και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους στην αγορά εργασίας. Αφορά τους μικρούς επιχειρηματίες που έχουν νέες επιχειρηματικές ιδέες, και αναγκάζονται να αναζητήσουν σε γειτονικές χώρες ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Αφορά τους αγρότες που αναζητούν για την παραγωγή τους μια θέση στα ράφια των καταναλωτών.
‒ Δεν υπάρχει κίνδυνος από τη μείωση των φόρων να οδηγηθεί η χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, όπως ισχυρίζεται το οικονομικό επιτελείο;
Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει ένα απόλυτα κοστολογημένο πρόγραμμα μείωσης φόρων, που συνοδεύεται από ανάλογη μείωση των δαπανών, προκειμένου να μην διακυβευτεί η δημοσιονομική ισορροπία. Η κυβέρνηση παριστάνει πως δεν το αντιλαμβάνεται. Ευτυχώς, όμως το αντιλαμβάνονται οι διεθνείς αγορές, οι οποίες διαβλέπουν στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη την αποκατάσταση της κανονικότητας και την εφαρμογή πολιτικών που είναι φιλικές προς την ανάπτυξη.
Σας θυμίζω πως είναι η πρώτη φορά από το ξεκίνημα αυτής της κρίσης, που οι αγορές αντέδρασαν θετικά στο άκουσμα της προκήρυξης των εκλογών, μειώνοντας δραστικά τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων. Μια μείωση των spreads, η οποία συνιστά ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης στην επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
‒ Είστε από τους εμπειρότερους κοινοβουλευτικούς και κατέχετε ένα κορυφαίο θεσμικό
ρόλο στη Βουλή. Ποια εικόνα για την επόμενη κοινοβουλευτική μέρα προδιαγράφει το αποτέλεσμα των εκλογών, εφόσον επαναληφθεί στις εθνικές κάλπες; Και κυρίως, ποιους κινδύνους εμπεριέχει η απλή αναλογική;
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών επιβεβαιώνουν πως η αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας είναι ένας εφικτός στόχος. Αν μάλιστα ο συσχετισμός δυνάμεων που αποτυπώθηκε στις 26 Μαΐου επαναληφθεί και στις εθνικές κάλπες, η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μπορέσει να εφαρμόσει, χωρίς προσκόμματα και εξαρτήσεις, το κυβερνητικό της πρόγραμμα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα αναζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις που θα στέλνουν το ξεκάθαρο μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Ο ίδιος ο Πρόεδρός μας, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως ακόμα και με αυτοδύναμη τη ΝΔ, θα επιδιώξει ευρύτερες πολιτικές συνεργασίες.
Αναφορικά, τώρα, με την απλή αναλογική που ψήφισε η κυβέρνηση, είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ναρκοθετήσει την πολιτική σταθερότητα προκειμένου να υπηρετήσει την κομματική του στρατηγική. Προφανώς, οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια θα πέσει στο κενό. Η επόμενη Βουλή θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και θα καταργήσει την απλή αναλογική.