Διασφαλίζουμε συνθήκες απόλυτης ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. (Άρθρο 2019.08.08)
Αθήνα 8/8/2019
Δελτίο Τύπου
Κώστας Τσιάρας: Διασφαλίζουμε συνθήκες απόλυτης ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
«Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αποκομματικοποιούμε τις Ανεξάρτητες Αρχές». Αυτό ξεκαθάρισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρακτορείο 104,9 FM, με αφορμή σχετική ερώτηση που του τέθηκε για την απομάκρυνση της κ. Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο Καρδιτσιώτης πολιτικός υπενθύμισε, πως «η επικεφαλής της εν λόγω Επιτροπής ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή» και υπογράμμισε ότι «η συγκεκριμένη Επιτροπή στελεχώνεται απλά και μόνο από συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και από ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονταν φίλα προσκείμενοι στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ».
«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα έπρεπε στην πραγματικότητα να στελεχώνεται από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και υπερκομματικής αποδοχής» σημείωσε και πρόσθεσε πως «αυτή είναι η σταθερή πεποίθηση της κυβέρνησης και πάγιος προσανατολισμός της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο υπηρετεί απαρέγκλιτα, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση».
Σχετικά με τη διάταξη για το πανεπιστημιακό Άσυλο υπογράμμισε ότι είναι ένα ζήτημα για το οποίο έχει γίνει μια τεράστια συζήτηση. «Έτσι όπως εξελίχθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο δεν προστατεύει κανέναν. Ούτε τις ιδέες, ούτε τους φοιτητές, ούτε τους διδάσκοντες. Αντίθετα, αναπαράγει εστίες ανομίας στις οποίες καταφεύγουν παραβατικά και εγκληματικά στοιχεία» σημείωσε.
Ερωτηθείς, για την αναστολή εφαρμογής της παροχής κοινωφελούς εργασίας, η οποία προβλέπεται με το άρθρο 81 του νέου Ποινικού Κώδικα, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε: «Δεν καταργούμε την κοινωφελή εργασία. Αναστέλλουμε προς το παρόν και για μικρό χρονικό διάστημα το μέτρο της ποινής της κοινωφελούς εργασίας. Αυτό γίνεται γιατί άλλη μια φορά η προηγούμενη κυβέρνηση, με την προχειρότητα που νομοθέτησε στον νέο Ποινικό Κώδικα, δεν φρόντισε ούτε να διασφαλίσει τις συνθήκες, ούτε να προβλέψει ενδεχομένως κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις, οι οποίες σε έναν μεγάλο βαθμό θα διασφάλιζαν τη λειτουργία του συγκεκριμένου μέτρου».
Αναφορικά με τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος υπερψηφίστηκε μία μέρα πριν κλείσει το ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Καρδιτσιώτης πολιτικός σημείωσε πως «πρόκειται για ένα σπουδαίας σημασίας νομοθετικό εγχείρημα, το οποίο θυσιάστηκε, δυστυχώς, στον βωμό μιας ιδεοληπτικής σκοπιμότητας», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε μάλιστα πως με την εσπευσμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 27 Ιουνίου, επιχειρήθηκαν 13 διορθώσεις στον νέο Ποινικό Κώδικα και 15 παρεμβάσεις στον νέο Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας που αποδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία επεξεργάστηκε η προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον νέο Ποινικό Κώδικα.